Enviat per: SRC | 24 Març, 2010

Conferència sobre l’Holocaust i l’estat Espanyol


La doctora Marta Simó Sánchez va donar el dia 23 de març una conferència a la seu del Rotary Club de Terrassa sota el títol “l’Holocaust i l’estat Espanyol”. La doctora marta Simó és professora a la Fundació del Centre de l’Holocaust de Moscou, a Rússia, i ha estat col·laboradora en un capítol de l’Enciclopèdia de l’Holocaust en els territoris de l’antiga URSS, publicat l’octubre del 2009.

La Marta Simó va iniciar la seva intervenció amb una argumentació que pretenia desmentir tres supòsits que ella considera que són falsos: primer la suposada neutralitat de l’estat espanyol durant la segona Guerra Mundial, segon que Espanya no havia participat en l’Holocaust degut a que en el nostre territori no hi havia jueus degut a que feia anys que ja havien estat expulsats (jueus sefardites) i tercer que el nostre país no havia mantingut cap relació amb els llocs d’extermini dels jueus durant la segona guerra mundial.

Per argumentar-ho va parlar de la classificació dels protagonistes de l’Holocaust: les víctimes, els botxins, els testimonis i els justos. Sobre les víctimes va anomenar: els jueus de nacionalitat espanyola que residien a Espanya (uns 6.000) i dels que desprès de ser extradits a camps de concentració, com el d’Auschwitz – Bikernau, pel propi govern espanyol (al final només van quedar unes 100 famílies vives); el jueus residents al nord d’Àfrica que van poder gaudir d’un tracte especial en part perquè se’ls va considerar “amics” de la revolta del propi general Franco; el jueus europeus refugiats en trànsit per l’estat espanyol que només podien passar si disposaven d’un visat especial i pagaven fortes sumes de diners a les autoritats franquistes; els jueus sefardites de nacionalitat espanyola en territoris ocupats pels nazis, dels que només en  van quedar una quarta part al final del conflicte; els brigadistes internacionals jueus que en una xifra d’entre 7 i 10.000 van participar en la Guerra Civil Espanyola i també dins el capítol de víctimes va anomenar als republicans considerats apatrides pel govern espanyol i que molts van anar a parar en caps de concentració nazis i als treballadors espanyols que van ser enviats a territoris de l’Alemanya nazi.

En l’apartat de botxins va destacar que el propi Estat Espanyol se l’ha de considerar un botxí ja que en cap moment va ser neutral, ni durant la guerra civil, ni amb la participació de la División Azul amb més de 45.000 soldats ni amb les relacions que va mantenir desprès de la guerra amb nazis que van trobar a Espanya un lloc on amagar-se i viure amb certa impunitat (el 1947 es van demanar 107 extradicions de nazis i en Franco no en va concedir cap).

En l’apartat de testimonis destacar els republicans que estaven presoners en camps de concentració nazis; els republicans que es van apuntar en l’exercit roig (anomenats partisans); els membres de la División Azul que van viure operacions d’extermini de pobles sencers (homes, dones i nens); els treballadors espanyols en territoris nazis i la població espanyola resident en zones frontereres.

En el darrer apartat, el dels justos, destacar els diplomàtics espanyols en països nazis que fent cas omís al que deia el regim franquista van ajudar i actuar pel seu compte; el republicans espanyols en camps nazis que en algun cas van arribar a adoptar nens jueus per salvar-los d’una mort segura; alguns membres de la División Azul que van protegir alguns nens dels exterminis sistemàtics en zona soviètica; els partisans i també les xarxes d’ajuda que es van establir en la península per ajudar als qui volien fugir via Portugal.

La Marta Simó indica que al nostre país l’Holocaust és una assignatura pendent en molts sentits i que no s’ensenya degudament una part de la història que ens afecta molt directament i que hauria de lligar-se amb la recuperació de l’anomenada memòria històrica. Segons paraules de la Marta, tots tenim “l’obligació moral de no mantenir-nos callats” i que “no es tracta tant de buscar culpables” sinó de “transmetre a les noves generacions uns valors fonamentats en la defensa dels Drets Humans”. L’Holocaust va suposar l’eliminació de prop de 6 milions de jueus pel règim nazi i aquest és una realitat que cal explicar a les noves generacions perquè mai oblidem el que realment va passar i la humanitat sigui conscient que mai més no hauria de tornar a passar.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: