Sortida 4×4

Ja ha finalitzat la sortida 4×4 a les Terres de l’Ebre del 2022 i us deixem un resum fotogràfic que esperem us agradi:

EXCURSIÓ 4X4 2022 DEL ROTARY CLUB TERRASSA A LA ZONA DE LES TERRES DE L’EBRE

Plenaris Rotary Terrassa

Dates: del dijous12 al diumenge 15 de maig de 2022

Dijous: Terrassa – Siurana (153,4 Km i unes 2 hores),  visita de Siurana i petita excursió pels entorns. Dinar a Siurana o a Cornudella. A la tarda visita a la Cartoixa de Scala Dei, i potser a una de les bodegues del Priorat. Sopar i dormir en un hotel de Ribera d’Ebre.

Divendres: Excursió 4×4 per les muntanyes de Tivissa i per la Serra de Llaberia, amb ascensió a la Mola de Colldejou (912 m). Dinar a Tivissa i visita de la vila. Sopar i dormir al mateix hotel del dijous.

Dissabte: Visita de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta, començant amb el Castell de Miravet, que, si és possible, hi arribarem navegant per l’Ebre des de Benifallet, per després pujar a peu al Castell, sols hi ha uns 100 metres de desnivell. Naturalment, el que vulgui, podrà arribar al Castell de Miravet en cotxe. Visita guiada al Castell, i dinar a Pinell de Brai al celler modernista, que visitarem després de dinar, ja que és una autèntica catedral del vi.

A la tarda, visita guiada del vell poble de Corbera d’Ebre, testimoni de la Batalla de l’Ebre, la més important de la guerra civil. Acabades les visites, anirem cap al Delta de l’Ebre, a sopar i dormir a un hotel del Delta. De Corbera d’Ebre a Deltebre hi ha 77 Km (Una hora).

Diumenge: Visita del Delta de l’Ebre. Dinar i tornada a Terrassa. De Deltebre a Terrassa hi ha 178 Km,  unes dues hores.

Manca el pressupost de la sortida.

————————————–

Degut a les recomanacions de les autoritats sanitàries per la Crisis del Covid-19 es va ajornar aquesta activitat els anys 2020 i 2021

————————————–

EXCURSIÓ 4X4 DEL ROTARY CLUB TERRASSA A LES COMARQUES DEL BERGADÀ I DEL RIPOLLÈS. DIES 31 DE MAIG, 1 i 2 DE JUNY del 2019

 Sortirem de Terrassa el divendres 31 de maig a les nou del matí, trobant-nos al carrer Navas de Tolosa, just després de la benzinera propera a l’hotel Don Cándido.

Per l’A-18, autopista de Manresa, i després per la C-16, eix del Llobregat, anirem fins passat Gironella, per agafar la C-62 en direcció a Prats de Lluçanès, però després trencarem a mà esquerra per la BV-4346 cap a Segàs i Sant Maurici de la Quar (En total 82 Km i 58’ des de Terrassa),  D’allí, fent 14 Km pujarem al Santuari de Santa Maria de la Quar (1.062 m), santuari medieval i bonic mirador de la Serra de Picancel i de la comarca del Lluçanès.

sant roma de la Clusa

Amb la mateixa persona que ens obrirà i ensenyarà el Santuari anirem al Monestir de Sant Pere de la Portella (S. XI), monestir romànic, situat a 802 metres, que malgrat estar força malmès, crec que serà interessant visitar-lo.

Acabades les dues visites guiades, caldrà tornar enrere per agafar de nou la C-16, fins passat el túnel de Berga on agafarem la carretera de Vilada (C-26), i després l’estreta carretera asfaltada que porta a Castell de l’Areny (Menys de 50 Km, una hora), on dinarem.

El poble de Castell de l’Areny a 954 m d’altitud i de 72 habitants, és arredossat als encinglerats penyals de les Roques del Castell, que formen una aresta entre les valls de la Clusa i de Vilada als peus del Catllaràs.   Una vintena de cases s’agrupen entorn de l’església parroquial de Sant Vicenç, d’origen romànic, però molt modificada al llarg del temps; conserva una notable porta d’entrada amb aplicacions de ferro forjat dels segles XI i XII, i corona l’edifici un campanar de torre quadrat.

Pedraforca

Després de dinar, ja per pista, pujarem a Sant Romà de la Clusa. Antic poble i parròquia, situat a 1.250 metres, que té una bonica església romànica del S. XII, que visitarem, i un refugi-hostal pels excursionistes, doncs en un bon lloc per conèixer el massís del Catllaràs.

Poc més amunt de Sant Romà hi ha un mirador en el que hi farem una curta parada, per contemplar el paisatge. Des d’aquest mirador habitualment es veu Montserrat i Sant Llorenç, i davant mateix, el cim del Sobrepuny (1.666 m), primer baluard de la Serra del Catllaràs.

La Serra del Catllaràs, és un Espai Natural Protegit, ja que es tracta d’un massís situat a cavall del mantell del Pedraforca i el mantell de Vallfogona, a l’alt Berguedà i al sud de la serra del Cadí-Moixeró. S’eleva amb decisió fins més enllà dels 1.700 metres d’alçada, en cims com el Pedró (1.765 metres), el cap de la Baga Alta (1.759 metres), el cap de la Baga de Fontanals (1.743 metres) i el Roc de la Clusa (1.729 metres). L’extrem nord està ocupat per la serra de Falgars, a la vora sud d’un jove riu Llobregat. Dominat per densos boscos, s’hi troben representades formacions d’alzinar en petits fragments que ocupen els solells, importants rouredes i pinedes calcícoles, que es distribueixen ocupant els solells i els fons de vall. A les obagues hi predominen les fagedes amb boix, sent rares en el context del Berguedà. Dins dels elements florístics caldria destacar la presència, en els ambients més alts, de la flor de neu (leontopodium alpinum), sent una espècie molt rara al país i que està protegida per la legislació catalana.

santuari de falgars

Endinsant-nos cada cop més en el massís del Catllaràs, sempre per pista, continuarem cap el Santuari de Falgars, passant pel coll de Sant Miquel (1.693 m) on farem una parada per pujar a un petit i proper cim, Roca de la Clusa (1.729 m), i baixar seguidament cap Falgars, situat a 1.288 metres.

Aquest santuari, fou construït en un lloc anomenat Falgars (lloc de moltes falgueres). La primitiva ermita devia ésser d’estil romànic car en la porta hi ha la data de 1049. El 19 de març de 1646 es posà la primera pedra de l’actual església. L’ imatge és de principis del gòtic, esculpida en alabastre.

Ens aposentarem al Hostal Rural del propi Santuari, a sopar i dormir. Si fa bon temps, i no estem prou cansats, aquells que vulguin podem encara fer un tom pel Catllaràs, pujant amb els cotxes fins el Prat Gespador i la Roca del Joc de Pilota, o al mirador del Roc de la Lluna.

fonts del llobregat

Després d’esmorzar, el dissabte 1 de juny a dos quarts de deu, baixarem per carretera cap a la Pobla de Lillet, i seguirem fins Castellar de n’Hug. Aparcarem i, per bon camí, ens arribarem a les Fonts del Llobregat, esperant que hagi plogut i que ragin força.

Després. per bona carretera (BV-4031), anirem cap a la Collada de Toses, passant primer pel Coll de la Creueta, de 1922 m, encara que el cartell posa sols 1.888 m. Allí pararem una estona, i els que tinguin ganes de caminar, i si hi ha prou temps, poden pujar al cim de la Creueta (2.066 m). Des d’on es veuen els importants pasturatges dels Plans d’Anyella i de Rus, en els que probablement estarà esclatant la primavera, estant plens de flors.

El pla d’Anyella i el pla de Rus, eren anys enrere, el punt de trobada dels ramats d’ovelles de les terres baixes del Ripollès , del Lluçanès i d’Osona . Aquests ramats pasturaven durant els mesos d’estiu per aquestes muntanyes de formes arrodonides. A l’hivern s’omplien de neu, creient que la fusió de la neu és la que alimenta les Fonts del Llobregat.

En aquesta excursió es gaudirem dels paisatges herbats d’aquestes carenes i esplanades verdoses, sempre que no hagi faltat la pluja. Durant el recorregut, veurem construccions de pedra seca com barraques i recers, així com ramats, els d’ovelles no tan abundants com abans. Ens acostarem força a La Molina, però abans trencarem cap a la collada de Toses, i després cap a Fornells de la Muntanya a dinar a Ca la Maria.

Després de dinar, sempre per bona carretera, seguirem baixant cap a Planoles i Ribes de Freser (912 m). Allà agafarem la carretera de Pardines, que aviat deixarem per pujar al Bosc de Ribes i al Refugi de Ribesaltes (1.524 m), on hi ha el Mirador del Pla d’Erola, des d’on contemplarem les valls de Núria i del Freser, i principalment el Puigmal (2.913 m).

Balandrau

Ja per pista, continuarem pujant cap a les vessants del Balandrau (2.585 m), planejant sempre pels voltants dels 2.000 metres.

A prop de la Vall de Camprodon, baixarem fortament cap a Tregurà de Dalt i Tregurà de Baix, arribant finalment a la carretera GIV-5264, que ens portarà a Vilallonga de Ter i a Llanars (983 m), final d’etapa. Aquest dia farem un total de 100,8 Km, dels que una bona part seran per pista.

Ens instal·larem a l’Hotel Grèvol, d’estil tirolès, on soparem i dormirem per recuperar forces per l’endemà.

El diumenge, 2 de juny, a dos quarts de deu, anirem a l’estació d’esquí Vallter 2.000. passant per Setcases, petit poble que amb l’esquí s’ha fet gran, doncs ara deu tenir setanta vegades set cases. Aparcarem a dalt l’estació (2.200 m), i els que vulguin caminar, pujarem a l’antic refugi d’Ulldeter (2.393 m), emplaçat molt a prop del naixement del riu Ter, a la carena del Puig dels Lladres. Aquell edifici noucentista, avui enderrocat, estava dissenyat per l’arquitecte Jeroni Martorell, i va ser un vaixell insígnia del naixent excursionisme català, construït pel Centre Excursionista de Catalunya a l’any 1.909, sent President l’insigne Cèsar August.

Visitarem el naixement del riu Ter, i després baixarem al nou refugi d’Ulldeter (2.220 m), inaugurat a l’any 1.959, on farem una curta parada, per baixar finalment a la cota 2.080 de la carretera, on haurem deixat un cotxe per recollir els aparcats a l’estació d’esquí. Aquesta excursió té una durada, a pas d’excursionista, de menys d’una hora i mitja, però nosaltres tindrem unes tres hores per fer-la. El desnivell de pujada no arriba als 200 metres, i el de baixada en té poc més de 300.

monestir de sant pere

Acabada l’excursió caldrà dinar. Farem el dinar de cloenda a Camprodon, i després de fer una bona sobretaula, emprendrem la tornada a Terrassa. De Camprodon a Terrassa hi ha 132 Km, aproximadament 1 hora i 40’, ja que la major part és autovia o autopista.

Pels que no coneixen Camprodon, és aconsellable, abans de tornar a Terrassa, fer un tom per la Vila, visitant les urbanitzacions i els xalets de principi del segle XX, com el Passeig de Maristany, i naturalment les dues esglésies la parroquial de santa Maria i el Monestir de Sant Pere (S. X)

PDF EXCURSIÓ 4X4 DEL 2019

EXCURSIÓ 4X4 2018 DEL ROTARY CLUB TERRASSA

Dies: 27, 28, 29 i 30 d’abril, i 1 de maig

  • Divendres 27: A dos quarts de quatre de la tarda, de Terrassa a Murillo de Gállego (Riglos) Sopar i dormir. Possibles Hotels: Hotel SPA Aguas de Mallos****, o bé Hotel Real Posada de Liena*** (Sols 7 habitacions), o bé la Casona de la Reina Berta. Si queda temps, visita del Castillo de Loarre.
  • De Terrassa a Murillo de Gàllego hi ha 298 Km (3 h 12’), i visitant Loarre, 305 Km, en total 3 h 22’ de cotxe.
  • Dissabte 28: Visita del poble i los Mallos de Riglos. Dinar a Puente La Reina Monestir de San Juan de la Peña.
  • Posteriorment, anirem , Ansó, Roncal i Isaba. Sopar i dormir a l’hotel HG Isaba***.
  • Diumenge 29: D’Isaba, per la Vall del Roncal, anirem a Zurita de la vall d’Ansó, farem una petita excursió per l’alta vall d’Ansó. Dinar a Ansó, i després de dinar seguirem cap a Siresa per visitar el Monestir de San Pedro, i finalment anirem a dormir a Hecho, en hotel Lo Foraton**, o bé a l’hotel Castillo d’Acher* del mateix Siresa.
  • Dilluns 30: De Hecho cap a Sallent de Gàllego, passant per Puente la Reina, Jaca i Sabiñánigo. A Jaca visitarem la Catedral de Sant Pere, i potser el Museu Diocessà, amb pintures romàniques de gran valor.. Després ens arribarem a Candanchu i al Port de Somport, on farem una altre petita excursió. Dinarem a Candanchu, per tornar Jaca i seguir fins al Valle de Tena, per parar a Sallent de Gállego. Sopar i dormir a l’Aparhotel Sarrato***, o a l’Hotel Bocalé***, o bé a l’Hotel Valle de Izas***.
  • Dimarts 1 de maig: Pujada al Col de Pourtalet, per contemplar el Midi d’Ossau, o potser arribar-nos al telecabina que puja al Pic de la Sagette des de Fabregues. De Sallent al telecabina de la Sagette hi ha 27 Km, uns 40’.
  • Una altre opció és anar al Balneari de Panticosa. Tant si anem a la Sagette com si anem a Panticosa, millor dinar de tornada a Sallent de Gállego, per després de dinar tornar a Terrassa (344 Km i 3 h 47’)

El pressupost encara no s’ha pogut confeccionar, però no creiem que variï gaire del de l’any passat, que pujava uns 1.100 euros per parella.

————————- ALTRES SORTIDES ANTERIORS ———————

Excursió 4×4 (curs 2016-17) a Navarra i el Pirineu Navarrés:

Un grup de 18 persones, socis, familiars i amics del Rotary Club de Terrassa han realitzat una sortida en 4×4 a la zona de Navarra, organitzada per en Baltasar Pineda i en Ramon Guinjoan.

Crònica de la Sortida: El primer dia 24, es va viatjar de Terrassa fins la bonica població d’Olite on s’hi va fer nit.

L’endemà, dia 25, es va començar visitant el Monestir cistercenc de la Verge de L’Oliva i posteriorment es va entrar al gaire bé desert de las Bardenas Reales, on hi ha interessants formacions produïdes per l’erosió de l’aigua i el vent. Finalment, es va anar a dormir a Sos del Rey Catòlico, ciutat medieval que es va aprofitar per visitar l’endemà al matí.

Ek divendres 26, sortint de Sos es va anar a visitar el Castell de Javier, lloc on va néixer Sant Francesc Xavier. Seguidament, es va anar al cèlebre Monestir de Leyre on es va gaudir d’una visita guiada. Per la tarda es va fer ruta cap a la Foz de Lumbier i la Foz de Arbayún, per arribar finalment a Roncesvalles on es va fer nit.

El dissabte 27, al matí, es va fer el Camí de Santiago en sentit contrari, per arribar a Saint Jean Pied du Port, un bonic poble medieval que és la delícia dels turistes. A la tarda, es va fer una visita guiada de tot Roncesvalles, per acabar anant a dormir a Ochagavia, una de les portes de la Selva de Irati.

El diumenge 28 es va dedicar tot el dia a visitar la Selva de Irati, contractant un servei de cotxes amb guia, que va permetre, en un sol dia, tenir un ampli coneixement d’aquest famós indret i dels seus entorns.

Finalment, dilluns pel matí 29, es va anar a la Vall del Roncal, on no es va poder fer el que estava programat, degut a la intensa boira baixa i després a una lleugera pluja. Després de dinar a Isaba es va prendre el camí de tornada a Terrassa.

Aquí podeu gaudir de les fotografies dels anteriors cursos:

Excursió 4×4 a la Noguera Ribagorzana (corresponent al curs 2015-16):

IMG_4148 IMG_4144 IMG_4128 Refugi de Conangles IMG_4114 IMG_4106 IMG_4095 IMG_4090 Sant Joan de Boí IMG_4082 IMG_4067 IMG_4036 IMG_4004 Cripta de la Col·legiata IMG_3982 IMG_3978 IMG_3964 IMG_3948 IMG_3946 IMG_3413 Roca Turmeda IMG_3411 Roca Foradada IMG_3406 IMG_3395 IMG_3370 Finestres

Excursió 4×4 als Ports de Beceit (corresponent al curs 2013-14):

IMG_5820 IMG_5814 IMG_5811 IMG_5779 IMG_5776 IMG_5757 IMG_5751 IMG_5749 IMG_5739 IMG_5722_IMG_5723 IMG_5717 IMG_5705 IMG_5677 IMG_5674 IMG_5657 IMG_5649_IMG_5651A IMG_5618 IMG_5611 IMG_5602 IMG_5596 IMG_5593 IMG_5592 IMG_5585 IMG_5574 IMG_5571 IMG_5568 IMG_5731

Excursió 4×4 al Pirineu Aragonès (corresponent al curs 2012-13)

grup 4x4 a grup 4x4 b grup 4x4 c grup 4x4 d grup 4x4 e grup 4x4 f grup 4x4 g grup 4x4 h grup 4x4 i

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: