Enviat per: SRC | 24 febrer, 2010

Sopar conferència amb Dolors Garcia del CST


La doctora Dolors Garcia, directora d’àmbit d’atenció Urgent del CST va ser ahir la quarta convidada del cicle de conferències del Rotary Club de Terrassa pel curs 2009-10: “Terrassa amb noms i cognoms”. Cal esmentar que va estar acompanyada per la Sra. Núria Paniello, Presidenta del Consorci Sanitari de Terrassa.

La doctora Garcia va començar definint la paraula urgència, tot diferenciant-la d’altres conceptes com, emergència o demanda espontània, que provoquen confusió en els usuaris fan que no sàpiguen discernir a quin tipus de centre han d’anar (WAP, CAP, CAC, SAD, SEM, Hospital,…).

En el darrer any a l’Hospital s’han atès unes 121.000 urgències, mentre que a un CAP s’atenen una mitjana de 10.000 a l’any i el servei domiciliari només 1.800 l’any. Però el més preocupant és la freqüentació que ha estat de 664 per cada mil habitants, o sigui que 2 de cada 3 ciutadans ha passat alguna vegada per un servei d’urgències i aquest índex és dels més alts d’Europa i totalment insostenible per la sanitat gratuïta que gaudim en el nostre país.

Si tenim en compte que el 58% de les urgències ateses són de baixa complexitat aquesta situació encara és més preocupant ja que es deguda en la majoria dels casos per la manca de coneixement dels usuaris, del mal ús que se’n fa, produït majoritàriament per una manca de cultura sanitària en la població. Per tal de pal·liar en part aquesta realitat s’està elaborant el pla estratègic territorial d’ordenació de l’atenció urgent, tot i que encara està en una fase de definició d ela qualitat amb un objectiu clar de donar una resposta integral al ciutadà i millorar la qualitat i l’accessibilitat sanitària dels ciutadans del Vallès occidental. Una proposta de futur poden ser els centres d’urgències anomenats ”walk in urgent care center” on un equip d’infermeres podran atendre els casos lleus que ara s’atenen en els serveis d’urgències dels hospitals.

Finalment va explicar-nos el “projecte d’obres d’urgències del CST” que ha permès redissenyar tot l’entorn físic amb l’objectiu de poder oferir un servei més eficient i innovador. La gestió sense papers, els boxs individualitzats, les àrees d’atenció per triatge previ, etc. són algunes de les millores que hi trobarem.

En el torn de preguntes es va arribar a la conclusió que “manca educació sanitària a tots els nivells i també certa responsabilitat per part de la mateixa població a l’hora de fer servir uns serveis sanitaris que són molt cars”. També es va esmentar que “s’està perdent la cultura sanitària que abans hi havia en les famílies” i que ara la gent, davant de qualsevol situació per lleu que sigui, el primer que fa és anar a urgències.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: