Enviat per: SRC | 13 Octubre, 2011

Conferència sobre el Plistocè Inferior a càrrec de Robert Sala


El doctor Robert Sala ha realitzat una conferència en el Rotary de Terrassa sobre les jaciments del Plistocè (Paleolític) Inferior, que va des del 1.500.000 anys a al 100.000 a. C., a Espanya. El recorregut ha comprès, entre d’altres, els jaciments d’Atapuerca a Burgos, els del Barranco Leon i Fuente Nueva 3 d’Orce a Granada, els de la cova de Santa Anna a Càceres i els de Vallparadís a Terrassa.
Ha explicat que aquests jaciments sempre es troben ubicats en zones, que tot i ser diferents, tenen com a element comú que es troben prop de cursos d’aigua, ja siguin rius, llacs lacustres o rieres.
Ens ha explicat que avui per avui, la historia de la presencia humana a la península Ibérica es remunta a uns 800.000 anys, desprès del descobriment d’un dels primers avantpassats dels éssers humans en el jaciment de la Gran Dolina a Atapuerca, i al que es va batejar com a Homo antecessor, tot i que no descarten trobar restes més antigues.
La cultura d’aquests éssers del Paleolític Inferior seria la dels caçadors – depredadors, agrupats en petits grups, sense habitat permanent, que acampaven en llocs a l’aire lliure en zones properes a rius o pantans. Feien destrals bifacials i altres estris de pedra per poder tallar i raspar els ossos dels animals amb que s’alimentaven.

Segurament aprofitaven els animals morts a més de caçar-los i pel que s’ha trobat a Atapuerca se sap que practicaven el canibalisme.

Al jaciment de Vallparadís de Terrassa d’una gran extensió pel que sembla no s’han trobat restes humanes, però si gran quantitat de restes d’indústria lítica amb una gran diversitat d’utensilis de pedra. En Robert Sala destaca del jaciment de Terrassa que caldria continuar la seva excavació i preparar un museu i una zona per explicar el que s’ha trobat ja que de jaciments situats dins d’un parc urbà és una autèntica raresa, que segurament atrauria un gran nombre de visitants a la nostra ciutat.

El doctor Robert Sala ha assistit a la seu del Rotary de Terrassa acompanyat de la seva esposa la Isabel Boj, que va ser l’encarregada de mostrar-nos els jaciments d’Atapuerca en el darrer viatge que el club va fer a les terres de Burgos.
En el sopar – conferència també s’ha mostrat una presentació amb les fotografies del viatge a Atapuerca que el club va fer el passat mes de juliol i també un vídeo de la inauguració dels pannells sobre l’Alzheimer que aquesta setmana s’ha realitzat als Centres Hospitalaris de Terrassa. El fragment de poesia, que dona inici al sopar, va ser llegit pel soci Josep Puy, que el va dedicar al poeta Salvador Iborra Mallol que va perdre la vida fa poc.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: