Enviat per: SRC | 27 Juny, 2012

Imatges inèdites en la conferència del Josep Puy


Aquest dimarts, en el Rotary Club de Terrassa l’historiador Josep Puy i Juanico ha donat una interessant conferència titulada Imatges de la Guerra Civil a Terrassa, davant de més de 60 persones. El que ha explicat forma part d’un projecte anomenat “Viure en Guerra 1936-39” en el que es pretén estudiar la vida quotidiana en la reraguarda. Aquest és un projecte obert a tothom que hi vulgui participar o aportar dades o imatges i en ell hi participa l’Arxiu Tobella, que és qui ha aportat totes les fotos inèdites presentades per en Puy (http://www.arxiutobella.cat/).

A començat explicant els fets ocorreguts a la ciutat en els primers dies del juliol del 1936 i que van marcar molt profundament aquesta etapa de la ciutat: “els primers dies el poder no estava en les institucions, sinó que estava en el carrer, en el sindicats, en els obrers i molt especialment en els partits anarquistes, que ja entrat l’any 1937 seran desplaçats pels moviments comunistes”.

El 21 de juliol, un dimarts per la tarda pràcticament es cremen i destrueixen la majoria de recintes religiosos per grups formats per joves, alguns d’entre 15 i 17 anys, el que segons en Puy, segurament no va ser un moviment incontrolat. Només 3 dies desprès tenen lloc els luctuosos assassinats de la Mata per l’escamot d’en “Pedro y sus chiquillos”, emparats en la FAI.

Desprès en Puy ha fet un recorregut pels edificis i espais ocupats per diferents entitats en un apartat que ell ha anomenat “el control dels espais”. Primer es van canviar el noms dels carrers i desprès es van ocupar tot tipus d’espais: la UGT el Cercle Egarenc, la FAI l’edifici del costat de l’Ajuntament, el POUM el Centre Social i la Casa Alegre, la CNT, etc.

A continuació ens ha fet una passejada per la ciutat, mostrant-nos espais que van resultar molt importants, començant pel Raval on hi havia dos dels poders més importants a la ciutat, el legítim en mans de l’Ajuntament, i el de la FAI, just al costat. Ens ha ensenyat fotos inèdites de miliciants i de la marxa d’una columna de 70 terrassencs el 14 d’agost del 1936 cap al front.

Al final de la xerrada ha parlat d’aspectes curiosos, com el del cèlebre camió blindat de la CNT-FAI que mai va arribar a poder córrer, doncs pesava massa, de les col·lectivitzacions de les fàbriques, de la fàbrica d’armes del carrer Sant Isidre, de la presència de la Guardia Presidencial a Can Colapi o d’aspectes més mundans de la vida quotidiana, com la dels cafès teatre, com el de la Nueva Paloma de ca n’Aurell o el Saló Sevilla de la Rambla; fent-nos adonar que “tot i estar en guerra, uns dies abans de l’entrada dels nacionals a Terrassa encara es van fer pel·lícules als cinemes i és que la vida, passi al que passí, sempre segueix”.

En Josep Puy, doctor en historia per la UAB, ha col·laborat en el llibre “Terrassa, ciutat, vida i persones”, de l’Editorial Momentum. Per aquest motiu en la mateixa sessió s’ha fet una breu presentació d’aquest llibre a càrrec del seu Editor en Serafí Gàzquez, acompanyat de l’Àngel Morillas.

El secreatri del club ha informat del succeït en els darrers quinze dies: sopar solidari al Camp Nou amb 9 socis del club, dinar de germanor a Talamanca, acte del canvi de presidència del Rotaract Vallès i suspensió del viatge del curs d’art a la Rioja. Ha finalitzat anunciant que el 17 de juliol es farà el sopar de Final de Curs. L’acte ha comptat amb la presencia de socis, parelles i amics que ens han volgut acompanyar en aquest acte que tanca els plenaris oberts del curs 2011-12.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: