Enviat per: SRC | 24 Setembre, 2014

Vallesos, premiada com a millor revista en català visita el Rotary


vallesos josep puy2   El Rotary Club de Terrassa acull la revista-llibre Vallesos Gent, terra i patrimoni, que ha estat reconeguda aquest any amb el premi a la millor revista catalana en el marc de la 1a Nit de les Revistes i la Premsa en Català, organitzada conjuntament per primer cop per totes les associacions del sector, entre mig de més de 500 publicacions que s’editen al país.vallesos josep puy1

En el decurs de la presentació, el periodista Vicenç Relats, i l’editor de la publicació, el filòleg Ramon Vilageliu, van glosar l’esperit d’aquesta revista que ja va pel número 7 i que deixa ben palès que allò que va començar com una il·lusió és avui una realitat consolidada que aporta molt de valor al territori i a la gent que hi viu.

Vallesos glossa el patrimoni vallesà amb el propòsit d’ajudar els vallesans a redescobrir una certa ànima amagada d’aquest territori fortament industrialitzat i residencial, que sovint es considera de poca identitat. El subtítol de la publicació, Gent, terra i patrimoni, i els temes que s’hi tracten, reflecteixen l’esperit evocador i positiu amb què la publicació es mira el territori vallesà i la seva gent, amb l’objectiu d’ajudar a concebre el Vallès com un espai geogràfic i de patrimoni comú.

El número que actualment Vallesos té al carrer i que va ser presentat al Rotary dedica la carpeta central a fer memòria dels 75 anys del final de la Guerra Civil al Vallès, amb cròniques dels fets locals més destacats ocorreguts durant la retirada republicana i l’ocupació franquista, amb valuosos testimonis personals dels patiments viscuts.vallesos rotary1

A la presentació del Rotary hi van ser convidats també la Laura Pinyol i en Jaume Valls, com a periodistes que han col·laborat amb articles d’aquest darrer número que, mitjançant diverses cròniques, Vallesos fa una mirada atenta als fets locals més destacats d’aquells dies del gener i febrer de 1939, així com també a les primeres mesures polítiques i repressives que els mesos posteriors imposaria el nou sistema franquista, amb una dictadura militar que s’allargaria durant prop de quaranta anys.

Després d’una crònica general de la retirada i l’ocupació sobre el mapa vallesà, en que el Vallès va passar a ser front de guerra, es documenta com la Legió Còndor de Hitlervallesos rotary2 es va establir des del 27 de gener i durant tot el mes de febrer de 1939 a Sabadell, que va fer servir el seu aeroport per bombardejar la retirada republicana en el camí de l’exili cap a França.

La carpeta també explica, amb un article del Jaume Valls, el retorn dels amos de les fàbriques a Terrassa que havien estat col·lectivitzades o com van viure els fets dos personatges de l’àmbit feixista terrassenc, com Ramon Matalonga i el Lluís Ventalló que van ser dels pocs vallesans que havien fet costat a l’alçament franquista des del primer moment, mitjançant unes entrevistes de la Laura Pinyol als seus descendents.

Amb una edició exclusivament en paper de 5.000 exemplars i unes 160 pàgines, la revista-llibre Vallesos és una publicació semestral que s’adreça fonamentalment als 1,3 milions d’habitants que conformen els 2 Vallesos.

L’acte va ser presidit per en vallesos rotary3Josep Puy que va recordar que aquesta és la segona visita del Vallesos al Rotary i que avui aquesta revista és més necessària que mai, ja que aporta cohesió i apropament a la realitat d’aquests territoris, que alhora que són tant a prop a voltes són molt desconeguts pels mateixos que hi vivim.

Us fem coneixedors de que l divendres, 17 d’octubre es farà una presentació pública de la revista Vallesos a la seu de l’Ateneu de Terrassa a la Plaça Nova.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: