Enviat per: SRC | 3 Mai, 2019

Conferència de Josep Puy sobre SAMUEL MORERA al Rotary Terrassa


En el decurs d’un sopar conferència, el Rotary Club de Terrassa a convidat en Josep Puy, prestigiós historiador terrassenc que recentment ha publicat la biografia de Samuel Morera, un personatge força desconegut a la nostre ciutat.

L’historiador Josep Puy ha fet servir un recull de fotografies per explicar la vida d’un dels polítics més importants que hem tingut mai a la nostra ciutat i que fins fa poc ha estat un autèntic desconegut per la majoria de terrassencs.

En Puy ha començat la seva presentació donat les gràcies al Oriol Badia i al Rafel Aroztegui per l’ajuda que li van donar en els continguts del llibre que ha escrit sobre aquest personatge.

Ha iniciat la presentació de fotografies explicant que Samuel Morera i Ribas (Monistrol de Montserrat, 1889 – Mèxic DF, 1969) va créixer en una família protestant que el predisposà a una actitud crítica cap el poder constituït.

De jove marxà a Argentina per evitar el servei militar en el marc de les guerres colonials espanyoles al Nord d’Àfrica i a Buenos Aires es va casar amb Benigna Blanco l’any 1913.

El 1915 va tornar a Catalunya, concretament a Terrassa on llavors vivien els seus pares, i on va iniciar el seu compromís polític a Fraternitat Republicana de Terrassa de la qual n’esdevindria un dels seus líders (1924). Resulta empresonat i a la Model coneix Lluis Companys i degut a això va participar en la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya (1931) i de la qual en sortia elegit regidor (1931) .

En aquest punt destaquem la sèrie de imatges que ha presentat el Puy sobre la visita d’en Francesc Macià a Terrassa i de les visites que va fer.

Desprès de ser tinent d’alcalde i alcalde accidental n’és escollit alcalde de Terrassa el 1 de setembre de 1932, càrrec que desenvolupà en diverses etapes durant el període republicà.

El 6 d’octubre de 1934 proclama l’estat català des de l’ajuntament de Terrassa i en resulta detingut fins el 9 d’abril de 1935. Però en el consell de guerra que li fan el condemnen a 12 anys de presó tot i que gracies al triomf del front popular el 16 de febrer de 1936 és alliberat i torna a Terrassa on és aclamat per la gent i es torna a fer càrrec de l’ajuntament.

Arran de l’aixecament feixista del 18 de juliol, Morera s’ha d’enfrontar als escamots de “Pedro y sus chiquillos” de la CNT i intervé a favor de terrassencs als quals els extremistes volien afusellar.

El 19 de febrer de 1937, el fill gran, Samuel Morera i Blanco és mort al Front d’Aragó i el 25 de gener de 1939, ell inicia el llarg camí de l’exili amb la seva dona, la seva filla i el seu gendre Bonastre. Desprès d’un breu període en els camps de concentració s’instal·len a Montpeller i, finalment, el 14 d’abril de 1942 la família embarca al port de Marsella rumb a Mèxic, on continuà sent un actiumembre i dirigent d’Esquerra Republicana alhora que va col·laborar en l’Orfeó Català de ciutat de Mèxic.

Destaquem l’erudició d’en Josep Puy i les magnifiques explicacions de totes i cadascuna de les fotografies emprades en la seva presentació i de les que en donava totes les explicacions possibles tant del seu context com dels personatges que hi sortien.

Al finalitzar l’acte el president del Rotary Club de Terrassa, en Domènec Ferràn li ha agraït la seva presentació i després d’un breu torn de preguntes entre els assistents s’ha tancat l’acte.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: