Enviat per: SRC | 10 Mai, 2021

Fòrum virtual sobre “Europa ens mira” amb en Xavi Coral al Rotary Terrassa


forum rotary

Hem tingut el plaer de rebre com a conferenciant el Sr Xavi Coral i Trullàs, periodista llicenciat en ciències de la comunicació per la UAB. Els inicis de la seva carrera professional van ser a la televisió local de Terrassa i a l’Actualitat de Terrassa passant el 1997 a treballar a TV3 presentant telenotícies nit, migdia i caps de setmana. A la televisió pública catalana ha presentat i conduit diferents programes: Àgora (2007-200)) i Divendres (2009-2015), passant a partir de l’any  2016 i fins l’any 2020  a ser corresponsal de TV3 a Brussel·les. Des de 2020 és presentador del TN migdia. Les seves principals aficions són la lectura i tocar el piano. Ha estat vicepresident de l’Atlètic Terrassa Hockey Club.

La xerrada que ha desenvolupat al Rotary Club de Terrassa ha portat el títol de: Europa ens mira?

El Sr Xavi Coral ha comentat amb rotunditat que la resposta a la pregunta que dona títol a la conferència és que Europa no ens mira gaire, que ens mira més del què ens mirava el 2017 abans de l’1 d’octubre amb  procés d’independència de Catalunya, però no ens mira massa més.

Desprès d’explicar l’existència de 3 grans institucions europees (El Parlament, la Comissió, i el Consell) conclou que qui en realitat mana a la Unió Europea són els 27 Estats que en formen part i el motiu és que les institucions les han posat els Estats i les negociacions per repartir-se els càrrecs són negociacions entre Estats.

Explica que hi ha, però, altres figures que tenen molt pes en l’engranatge de la UE i que són els ambaixadors dels països. Cada país en té 3: l’ambaixador a Brussel·les, l’ambaixador davant l’OTAN, i l’ambaixador davant la UE. Aquests ambaixadors és reuneixen molt sovint i tenen un poder decisori molt important.

El Sr. Coral és del parer que encara que no ens mirin gaire, s’hi ha de ser.

Incideix que la UE està encallada fa temps i que s’hauria d’avançar cap a una Comissió Europea que decideixi per sobre dels Estats, una Comissió Europea que tingui una visió més general; és a dir, els mateixos Estats haurien de fer un pas endavant i cedir més competències generals a la UE, però això és molt difícil.

Expressa la seva opinió personal sobre el paper de Catalunya a la UE però conclou que no s’hi pot fer gaire força real degut precisament al pes dels estats.

El Sr Joan Castelló com a predient del Rotary Club de Terrassa agraeix les explicacions del Sr Xavi Coral, obsequiant-lo amb el llibre 20 Matinals culturals pel Parc de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac, i donant les gràcies a tots els assistents que han seguit la xerrada de forma virtual.

El Fòrum virtual va tenir lloc el 23 de març de 2021.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: