Enviat per: SRC | 10 Mai, 2023

El mon de la fotografia per la Montse Saludes


20230509_224124En un sopar del Rotary Club de Terrassa hem comptat amb la presencia de la fotógrafa terrassenca Montse Saludes per parlar-nos de la seva visió personal sobre el món de la fotografia.

La seva presentació ha anat a càrrec de la Mirona Vigués que ha destacat:

La Montse, a l’acabar COU, va estudiar fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

Mentre estava estudiant li va sortir l’oportunitat de treballar a l’Arxiu Tobella i hi entra  com a fotògrafa per a realitzar els reportatges diaris per a l’anuari. Era el setembre de 1987.

Poc temps després va començar a col·laborar com a corresponsal del diari La Vanguardia, Diari de Barcelona, i el periòdics locals ClaxonTerrassa DC.

També s va rebre alguns encàrrecs d’alguna fotografia per a l’Enciclopèdia Catalunya Romànica i l’Enciclopèdia Catalana.

20230509_223501Els anys noranta va col·laborar  en les llibres: La Ciutat de Terrassa , Terrassa Olímpica. Els Jocs en la memòria  editats per  l’Ajuntament de Terrassa així com a la Memòria Oficial delsJocs de la Olimpiada Barcelona 92  volum II editat pel COOB’92

A partir de 2003 Terrassa la càmera i el temps La Gran festa del Modernisme a Catalunya. Fira Modernista de Terrassa 2003-2008. I Els Protocols de Festa Major. editats per l’Ajuntament de Terrassa; Carnestoltes.org.1978-2007. 30 anys de Carnestoltes a Terrassa. Editat per la Sussietat de l’Embut  entre d’altres publicacions. Juntament amb en Rafel Comes i Ana Fernández vàrem realitzar el treball sobre els fotògrafs a Terrassa a principi del segle XX titulat El vedutisme terrassenc o la mirada endògena publicat  a la revista Terme  també es materialitzà amb l’exposició i catàleg Terrassa Territori Postal. Les Targetes postals terrassenques (1900-1920)  a l’Arxiu Històric Comarcal de Terrassa qui en va publicar el catàleg  l’octubre de 2009.

No cal dir que, a més dels anuaris Terrassa, es poden trobar imatges seves a les nombroses publicacions en les que l’Arxiu Tobella ha col·laborat .

20230509_233403En el vessant més personal ha realitzat diverses exposicions tant individuals com col·lectives, essent la primera 35mm de Jazz que va estar  inclosa a la Primavera Fotogràfica el 1988, Una Ullada per Manhattan, To London a la Sala d’exposicions de l’Arxiu Tobella; Moments, que va ser una tripleta simultània sobre cultura popular i  la darrera Erosions el 2013 a Sala de l’Arxiu Tobella.

El 2010 juntament amb en Ricard Domènech, amb motiu de la Festa Major va engalanar els balcons del Raval amb l’exposició fotogràfica de gran format  sobre la cultura popular local El Balcó de la Festa.
Seleccionada al 1r Criteri d’ Art Ciutat de Terrassa el 1988 i al Fotopres 89.

20230509_233602La Montse Saludes ha iniciat la seva intervenció parlant dels seus inicis en el món de la fotografia i de com a viscut els canvis tecnològics. Ha mostrat diverses càmeres que ha utilitzat durant la seva etapa com a fotògrafa professional i ha destacat que actualment la seva professió està patint els efectes de la digitalització i del fet que avui no es valora com cal el treball d’un fotògraf ja que qualsevol es veu en cor de fer fotografies amb el mòbil (podeu veure part de la seva intervenció en el vídeo que trobareu al final d’aquest article).

Per finalitzar l’acte, la  Nuri Escudé, presidenta del Rotary Club de Terrassa li ha lliurat uns vins solidaris de Rotary com a agraïment.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: