Enviat per: SRC | 9 Abril, 2008

L’art de fer una pregunta clau per J. Wagensberg


Jorge Wagensberg En el transcurs del “Fòrum 2008”, el professor Jorge Wagensberg, fundador i primer director del Museu de la Ciència de la Caixa, professor de la Universitat de Barcelona i director de làrea de Ciència i Medi Ambient de la Fundació “La Caixa”, va desenvolupar la seva conferència sobre el tema de “l’art de fer una pregunta clau”.

D’una manera brillant va explicar que la qüestió de fer una pregunta clau implica que en les nostres observacions no ens hem de pregunta el “perquè?” sinó el “com?”. Davant d’una realitat ens hem de preguntar quina és la pregunta que ens hauríem de fer per arribar a saber com és que succeeix aquesta realitat.

Per il·lustrar les seves explicacions ens va mostrar diferents exemples basats en l’observació de les coses més senzilles que ens rodegen: com el fet de que la forma que es dona més a la natura és la forma esfèrica, l’evolució d’aquesta mateixa forma al hexàgon esferes i hexàgons per una simple qüestió d’aprofitament de l’espai, així com la transformació que van sofrir els ésser vius, que necessitaven del moviment, adoptant formes basades sempre amb la simetria axial.

Interessant va ser l’explicació de l’adopció de la vota anomenada “catenària” com a forma que elimina tensions tangencials i que va ser adaptada pel genial Gaudi per demostrar que es podien construir grans catedrals sense necessitat de contraforts, ja que la carrega en aquest tipus de voltes és únicament vertical. A la natura aquesta forma ha estat la trobem en molts exemples ja des de temps molt llunyans i fins i tot serveix per explicar com els grans dinosaures podien aguantar les seves masses corporals amb la simple adopció de la catenària en la forma del seu cos catenaria.

Per trobar la pregunta clau hem d’intentar reduir la qüestió a la seva part més fonamental, igual que fan els matemàtics quan aconsegueixen explicar una llei de la natura amb una simple formula. En aquest sentit ens va ensenyar un exemple de com Picasso mitjançant uns senzills esbossos aconsegueix transformar l’essència d’un brau en unes poques línies.

Aquesta ha estat una conferència d’un científic que sap molt be com fer arribar el seu coneixement als demès, d’una manera senzilla, planera i fent pensar a qui l’escolta. Gràcies Sr. Wagensberg per la seva lliçó.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: