Enviat per: SRC | 26 Mai, 2009

Conferència projecte Ictineu 3


ictineu 3

ictineu 3

Iniciada la presentació pels enginyers del Institut Ictineu, el senyor Forés i la senyora Paradeda, varen fer una síntesi de la història de l’exploració submarina i dels seus precedents a Catalunya. Tot seguit varen presentar el projecte de disseny, construcció i posterior explotació del submarí “Ictineu III” per a usos civils. El projecte és a càrrec d’Ictineu Submarins S.L. El nom d’Ictineu (peix en grec) s’ha posat en honor del figuerenc Narcís Monturiol (1819-1885) que va construir els primers submarins de la historia, veritablement operatius i que va batejar amb aquest nom.
Els conferenciants, grans entusiastes de la figura d’en Monturiol, varen anunciar-nos la inauguració d’una exposició sobre Narcís Monturiol i la tecnologia submarina al Museu Marítim serà la principal activitat endegada per celebrar el 150è aniversari de l’avarament del primer Ictineu. que va fer 69 immersions, al que va seguir el Ictineu II, de més eslora, que en va fer 19. La documentació que va generar i els invents que va aportar a la navegació submarina encara són actuals. Tanmateix van lamentar que a en Monturiol, “en l’àmbit internacional, no se’l reconeix prou”. Durant l’any vinent també es programaran jornades divulgatives: una exposició biogràfica de Monturiol a Figueres, una exposició itinerant i s’editaran llibres i material audiovisual.
representants ictineuEl director de Ictineu Submarins S.L., Sr. Pere Forès, ha explicat que el submarí que construeixen al Museu Marítim de Barcelona, és el primer de tipus civil de l’estat espanyol. Estarà «al servei de la societat» i farà tant missions d’urgència com científiques. És previst que estarà acabat a finals del 2009 si aconsegueixen els 400.000€, que els manquen del pressupost total de 1.500.000.
El Ictineu III tindrà capacitat per a tres tripulants i permetrà baixar a 1.200 metres de profunditat. El submarí es llogarà per a les missions que calguin, donant prioritat a emergències, com per exemple un vessament de petroli. No obstant, l’objectiu de l’aparell serà científic «per recuperar el temps perdut», ja que des de Monturiol «no hi ha hagut cap submarí científic ni a Catalunya ni a l’Estat espanyol».
L’Ictineu III està concebut com un submarí que incorporarà materials i tecnologies innovadores, així com tècniques de construcció avançades i sistemes energètics no contaminants, sistemes de gestió i control intel•ligents i últimes tecnologies en sistemes de posicionament, navegació, comunicacions i sensors. Serà un aparell de gran versatilitat, pensat per poder ésser transformat i actualitzat a mesura que avancin les innovacions tecnològiques. La capacitat de submergir-se fins a 1.200 metres el situarà entre els quinze submarins del món amb més capacitat de profunditat d’immersió. A cada immersió podran baixar tres persones, en missions de diverses hores, amb un màxim de deu hores i una autonomia de seguretat de dotze dies. La part frontal serà una cúpula de metacrilat que oferirà a la tripulació un gran camp de visió i exploració. S’equipararà amb dos braços robòtics amb 7 graus de llibertat, 1,5 metres d’abast i pinces intercanviables. Actualment ja esta feta tota l’enginyeria i s’està fabricant la carcassa de l’enginy. Podeu trobar més informació a la web: http://www.ictineu.net
Després d’un torn obert de paraules, el senyor Garriga va demanar als clubs Rotary del litoral que promoguin i ajudin a finançar la construcció de petits submarins, submergibles fins a 100 metres, especialitzats en la neteja dels fons marins de la costa catalana.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: