Enviat per: SRC | 25 Mai, 2011

Conferència sobre emergències cardiovasculars per en Josep Comerma


El doctor Josep Comerma en la seva intervenció en el Rotary Club de Terrassa ha començat explicant que les emergències cardiovasculars es presenten normalment en forma de malaltia coronaria o d’ictus o feridura, que és com abans era conegut el fet de no arribar sang al cervell.

Referint-se al ictus ha comentat que un 15% dels casos són deguts a hemorràgies cerebrals i que la resta són ictus isquèmics, deguts precisament a la falta de rec ja sigui en forma d’embòlia o de trombosis. Cal remarcar que hi ha alteracions similars que no es poden considerar ictus, com és el cas de les migranyes, tumors, etc.

En una urgnecia produida per un ictus el més important és el temps ja que es perden 1,9 milions de neurones per cada minut que tardem en tractar el pacient. En aquests casos cal aplicar el codi Ictus i trucar ràpidament al 112 o al 061 i esperar que el SEM actuï.

En el cas del cor, ja sigui per un infart de miocardi o per una angina de pit, hem de detectar-ho ràpidament observant algunes característiques comunes, com són: dolor toràcic intens, sobtat, perllongat i opressiu, sudoració, pal·lidesa, sensació d’ofec per manca d’aire, palpitacions, … i en aquest supòsit cap aplicar uns normes de suport bàsic que podeu veure en el següent document en pdf curs suport vital bàsic i desfibrilador, en el que s’explica com actuar en cas d’urgència i fins i tot com fer servir un desfibrilador.

El doctor Comerma destaca que tot això passa per culpa de l’arteroesclerosis (taponació de les artèries) i que els factors de risc més importants són: el colesterol, la hipertensió arterial, la diabetis, el tabac, l’obesitat, el sedentarisme i la insuficiència renal, entre d’altres, tot i que també pot ser per factors purament genètics.

Avui per eliminar els trombos hi ha dues tècniques: l’angioplàstia i l’aplicació dels stent que són com una mena de molla que permet el pas de la sang. El doctor Comerma finalitza la seva intervenció indicant que cal prevenir l’aparició d’aquestes problemàtiques, controlant la tensió arterial, menjant fruites i verdures, canviant al pa integral, fent exercici físic i no fumant (el fumar augmenta per 4 les possibilitats de risc). La presentació del doctor Comerma també la podeu veure en pdf: Emergències cardiovasculars Rotary


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: