Enviat per: SRC | 26 Setembre, 2015

Visita a les exposicions del Museu d’Història de Catalunya del Rotary Terrassa


visita museu rotary terrassa 3Un grup del Rotary de Terrassa acompanyat  de familiars i amics ha organitzat una visita a les dues exposicions temporals del Museu d’Història de Catalunya.

La primera exposició que hem visitat ha estat: Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf, que mostra l’apassionant testimoni del fotògraf català que va sobreviure a l’internament al camp nazi de Mauthausen i en va retratar l’alliberament. visita museu rotary terrassa 2A l’exposició hem tingut al davant un testimoni per partida doble de la barbàrie: a través de l’objectiu de la càmera en ser alliberat i dels negatius que sostreu del camp i que ens en mostren les indignitats.

L’exposició del fotògraf català també mostra la seva vida i professió. Una memòria gràfica d’una vida curta però intensa que s’emmarca en el nou fotoperiodisme de l’època, que informa sense indiferència, amb una simple Leica.

visita museu rotary terrassa 6És una mostra que fa estremir recordant i, sobretot, restablint la dignitat dels qui la van perdre a mans del nazisme. Especialment impactant ha resultat la visió del vídeo “Nit i Boira” amb unes imatges difícils d’oblidar per la seva cruesa.

Per els n’esteu interessats us recomanem aquests vídeos:
Mes enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf https://youtu.be/ufW2qGzpxhE
Entrevista a Rosa Toran https://youtu.be/c22EClUNXkY

visita museu rotary terrassa 5La segona mostra titulada Fugint de l’Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial ens ha permès descubrir la història desconeguda de milers de jueus i jueves que escaparen de l’holocaust travessant el Pirineu català durant la Segona Guerra Mundial.

Sis dels nou milions de jueus que vivien a Europa moriren a conseqüència de la persecució endegada pel règim nazi  només uns pocs milers aconseguiren fugir de la barbàrie creuant els Pirineus en direcció a la Península Ibèrica, primer a través de les duanes i, més tard, travessant clandestinament les muntanyes en unes evasions èpiques en les quals desafiarien la vigilància a banda i banda de la frontera, la duresa del recorregut i les condicions meteorològiques sota les quals es desenvoluparen els recorreguts.panoramica museu rotary terrassa 3

A partir de la història de vida d’una desena de famílies jueves, l’exposició s’endinsa en aquest episodi tant desconegut del nostre passat recent en què Catalunya esdevingué terra de llibertat per a milers d’homes i dones que fugien de la barbàrie nazi.

Per els n’esteu interessats us recomanem aquests vídeos:almogavers rotary terrassa 1
Exposició ‘Fugint de l’Holocaust” https://youtu.be/ftGv_8YSyfc
Testimonis de ‘Fugint de l’Holocaust. Catalunya” https://youtu.be/GQlzb3vapQY
Abans de marxar hem fet una rapida visita a l’exposició sobre els Almogàvers i em donat una volta per la botiga del Museu.

dinar rotary terrassa 3Finalment uns quants hem decidit quedar-nos a dinar a Barcelona i ho hem fet anant al Restaurant Tribeca, a l’Eixample, on hem gaudit d’un menú especial de la Mercè a més de fer petar la xerrada i passar una agradable estada amb una bona companyonia, malgrat que el servei de l’establiment no ha estat a l’altura desitjable.

exterior museu rotary terrassa 2 exterior museu rotary terrassa 3 visita museu rotary terrassa 1 visita museu rotary terrassa 4 visita museu rotary terrassa 7 visita museu rotary terrassa 8 visita museu rotary terrassa 9 foto museu rotary terrassa 1 foto museu rotary terrassa 2 foto museu rotary terrassa 3 foto museu rotary terrassa 4 foto museu rotary terrassa 5 visita museu rotary terrassa 10 dinar rotary terrassa 1 dinar rotary terrassa 2

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: