Enviat per: SRC | 23 Setembre, 2015

Conferència del foto-investigador Rafael Aróztegui en el Rotary Terrassa


Rafael Aroztegui al Rotary Terrassa 1El Rotary Club de Terrassa ha convidat al reconegut fotògraf terrassenc Sr. Rafael Aróztegui Peñarroya per donar una conferència sobre “La casa més antiga de l’altra cantó de la Riera de Terrassa”.

Destaquem que en Rafael ha donat la seva col·lecció particular de fotografies a l’Arxiu Tobella de Terrassa i que ha estat “terrassenc de l’any” el 2013. Actualment li agrada dir que és un “foto-investigador” que, mitjançant l’estudi de fotografies antigues, aporta informació molt valuosa per la història de la ciutat de Terrassa.

El Rafael Aróztegui ha començat la seva conferencia mostrant la que es coneixia com a fotografia més antiga de la ciutat, tot indicant que,posteriorment ell mateix va ser qui va descobrir que en realitat aquesta no era la més antiga, ja que a la Biblioteca Nacional d’Espanya en va descobrir una de la tardor del 1860 en que es mostra un arc de triomf fet de brancam i que va estar situat davant de l’antiga estació dels Ferrocarrils del Nord, per fer un homenatge a la visita que va fer la reina Isabel II, acompanyada del llavors petit Alfons XII a la nostra ciutat.imatge antiga de Terrassa 1870 original

El més interessant de la seva exposició va ser l’explicació dels detalls que li van servir per datar la fotografia, de la que es desconeixia l’autor i l’any en que es va fer. La profusió de detalls demostra el seu esperit investigador i detectivesc que li ha permès descobrir en la fotografia diversos detalls que fins llavors ningú havia observat:

El primer és que la fotografia està feta amb la tècnica del “Col·lodió Humit”..

També destaca la presencia del Colegio Terrassense (can Colapi), inaugurat l’any 1865 i que en aquell moment era considerat el més avançat d’Espanya. Amb aquesta data ja podem situar que la fotografia com a molt hauria de poder ser d’aquesta data.

De la seva meticulosa observació, destaca que s’hi veu l’antic campanar del Sant Esperit que data de
l 1892 i descobreix un seguit de parets que demostren l’existència d’una antiga fortificació perimetral que llavors encara existia a tota la ciutat. Aquí ja tenim un espai de temps que ens diu que la fotografia es va fer entre el 1865 i el 1892. El seu anàlisis també li permet observar la torre del palau abans d’arreglar-se i també la caixa del teatre Alegria, el Vapor Busquets, etc.Rafael Aroztegui al Rotary Terrassa 3

Finalment fa que ens fixem en una filera de 10 cases que en principi semblen que estiguin situades a la mateixa Riera,però el Rafael s’adona que això era impossible dons al costat de la dreta de la riera en aquells anys no hi havia cap casa.

En Rafael ho estudia amb detall i s’adona que les cases en realitat estan situades perpendicularment a la Riera del Palau (en el carrer Torrella) i aquest fet li permet demostrar que realment aquestes són les primeres cases que es van construir a l’altra banda de la Riera.Rafael Aroztegui al Rotary Terrassa 2

En la seva conferència demostra un seguit de detalls que li permeten finalment datar la fotografia al voltant del 1870, mentre que arriba a esbrinar que aquestes 10 cases en realitat es van construir l’any 1860 pel mestre d’obres Joan Fonseré. També arriba a situar el lloc on es va fer la fotografia a l’altura de l’actual carrer de Pi i Margall.

Una altre curiositat de la fotografia és que li permet descobrir l’única imatge fotogràfica que s conserva de l’antic Portal de Sant Roc. En Rafael finalitza la seva exposició ensenyant algunes imatges antigues de la Rambla i de l’antic Portal de la Guia situat en el carrer del peix.Josep Puy al Rotary Terrassa 1

El President del Rotary Club de Terrassa, en Josep Puy, destaca que aquest any bona part dels continguts dels plenaris seran de caràcter històric amb l’afany de conèixer aspectes poc coneguts de la nostra història i que també que es convidaran a terrassencs que han excel·lit en diversos camps i que potser no són prou coneguts a la nostra ciutat.

Us recomanem el seu blog d’internet on podreu descobrir aspectes desconeguts de la nostra ciutat: http://pintorviver.blogspot.com.es/


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: