Enviat per: SRC | 11 Novembre, 2015

Conferència del periodista Miquel Peralta de TVE en el Rotary Terrassa


miquel peralta al Rotary Terrassa1El Rotary Club de Terrassa ha convidat al periodista terrassenc Sr. Miquel Peralta per donar una conferència sobre “La realitat que ens mostra la televisió. Les notícies des de dins”.

El macer Domènec Ferràn ha fet la seva presentació, tot destacant que en Miquel Peralta és terrassenc i viu del barri de Sant Pere, està casat i té dues filles. Va començar de periodista al Diari Terrassa i ha estat patró de l’Arxiu Tobella. macer 1 rotary terrassaPeriodista i professor i investigador de periodisme de la Universitat Ramon Llull, és llicenciat en Història Contemporània i Doctor en Periodisme per la UAB, on n’és professor col·laborador del Màster en Creativitat Audiovisual. Actualment treballa a La 2 de TVE a Catalunya i a la facultat de Comunicació de la Blanquerna. És el director del programa de talent, ciència i emprenedoria de La 2 “Tinc una idea“. El seu darrer llibre ha estat “Teleinformativos. La noticia digital en televisión” de l’Editorial UOC.

També ha publicat “En aquesta carta hi ha tabac” de Cossetània Edicions, que recull un epistolari de cent cartes entre un soldat enviat al front de la Guerra Civil per l’exèrcit republicà i la seva esposa que es queda a Terrassa. Va merèixer el reconeixement del Memorial Democràtic de la Generalitat.panoramica miquel peralta rotary terrassa

En Miquel Peralta ha començat la seva intervenció explicant que en periodista el que fa és bàsicament “retratar la realitat”, però que moltes vegades amb un simple retrat no n’hi ha prou ja que com en les fotografies, “una imatge pot evocar moltes més coses de les que a simple vista veiem”. Així “el millor periodista és aquell que aporta més coses de la realitat i fa arribar més informació a la societat”, arribant a crear el que avui s’anomena com a “coneixement compartit”.miquel peralta i josep puy al rotary 2

A seguit destacant que “les noticies sempre tenen raons que fan que es publiquin o no” i n’ha destacat les més importants: una noticia interessant és aquella que aporta novetat, també la que reflecteix alguna mena de conflicte, o les que tenen repercussió, transcendència o comporten notorietat, prestigi i finalment les que permeten accessibilitat al fet noticiable i permeten accedir a fons de informació que les fan atractives.miquel peralta al Rotary Terrassa2

A destacant que malauradament també existeixen altres criteris que ell a anomenat “criteris extra periodístics”, com: la propietat de la línia editorial, el potencial econòmic del mitjà, el tipus de informació que s’hagi de crear o el públic i l’opinió pública a qui ens adrecem.detall sopar amb miquel peralta al rotary 1

A parlat a continuació de “la importància que avui tenen els nous mitjans electrònics i digitals en la transmissió de les noticies” i que avui un periodista els ha de saber utilitzar de forma convenient per tal de treure’n el millor rendiment. En aquest sentit ha mostrat un libdub creat pel Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona que amb l’ajuda d’altres entitats va fer que per cada visualització del vídeo es destinessin uns diners a la investigació i que es van aconseguir molts milions d’euros. Amb aquest exemple ha volgut comentar el concepte de #transmedia, que fa que la bona utilització dels mitjans aconsegueixi donar molta més transcendència a un fet que potser d’altra manera quedaria menys destacat.miquel peralta al Rotary Terrassa3

En la part final de la seva exposició ha indicat que “les nostres societats són cada vegada més híbrides i mestisses(obertes) i que això fa que siguin més globals i universals” i per tant que “avui el periodista també és més híbrid, més complex i més mestís gràcies en bona part a les xarxes socials que li permeten ser més global i alhora més universal en la informació que transmet”.miquel peralta al Rotary Terrassa4

La informació avui permet més participació i més control per part de la opinió pública i això la va més oberta el que no vol dir amb això que aquesta informació només per això hagi de ser millor. Avui l’excés de informació pot produir allò que s’anomena com a “infoxicació”.

La conferència s’ha tancat amb un debat obert on s’ha parlat de les mentides o mitges veritats que a voltes veiem en els mitjans i que produeixen certa incredulitat en el receptor i de la importància de que el periodista que emeti aquesta informació sigui un bon professional que faci creïble el que ens explica.

miquel peralta i josep puy al rotary 1El President del Rotary Club de Terrassa, en Josep Puy, destaca que “avui ha estat un plaer pel club portar un periodista terrassenc que potser obsequi a miquel peralta del Rotaryno és prou conegut dins la seva mateixa ciutat i ajudar a donar a conèixer la seva expertesa, humanitat i professionalitat”. Com a agraïment se li ha lliurat un petit obsequi.

Destaquem que en el decurs del plenari en Joan Castelló ha llegit una “décima” que és com un escrit satíric que pertanyia a una col·lecció del seu avi matern i que portava per títol “el Bazar de Mujeres” decima el bazar de mujeres(el podeu veure reproduït en les imatges d’aquesta crònica). També el secretari Santi Rius ha informat dels propers actes del club tot destacant que aquest proper dissabte hi ha una interessant excursió i que el dia 28 farem una visita guiada al call Jueu de Barcelona. També s’informa que el dia 20 de novembre es fa el sopar de l’Oncolliga.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: