El Rotary Club de Terrassa ha comptat amb la presència de l’Antoni Abad, ex-soci del club i President de la Patronal CECOT que en el decurs d’un sopar-conferència ha parlat de “Seguir fent empresa i país”.
L’Antoni Abad ha començat dient que “avui és més complicat que mai trobar persones disposades a enraonar”, tot fent incidència en la part de la paraula “raonar”, però que “a tots ens cal deixar el pessimisme que ens envolta i pensar que les fortaleses i debilitats de l’economia catalana avui són les mateixes de fa 3 mesos, malgrat la política és el convidat no desitjat que hi ha afegit elements d’incertesa i de por”.
“No hi hauríem d’haver arribat mai fins aquí” ha indicat abans de fer un repàs als discursos de la Nit de l’Empresari dels darrers 20 anys i en els que ha destacat que molt del que avui està succeint ja fa molt de temps que es venia anunciant. Ja en temps de la presidència del Sr. Cima s’afirmava que “Catalunya està mal finançada i hi ha una manca d’infraestructures per el seu desenvolupament”. El 2005, em mateix Abad deia “ Reclamem el nou estatut per corregir discriminacions, els empresaris colem recuperar el temps perdut”. El 2008 ja s’afirmava que “els empresaris estem en rebel·lia positiva davant d’una manca de finançament provinent d’un estatut insuficient”. El 2011 s’indicava que “A Espanya no es prenen decisions estructurals”. El 2013 es feia reflexió sobre que s’ha d’aconseguir “la Societat del Benestar, que no l’Estat del Benestar” i es feia una crida al diàleg inexistent amb l’estat central. El 2015 no es defensava el dret a decidir, sinó el dret a ser consultats. El 201
6 es tornava a reclamar que cal crear espais de diàleg i confiança i finalment el 2017 s’ha destacat la situació actual d’incertesa molt insensata i que a Espanya no s’ha produït cap canvi important en els darrers anys.
A continuació ha recordat el participació de la Cecot en el Manifest per la qualitat de la Democràcia, destacant la “importància de donar valor a la voluntat dels ciutadans per sobre de les lleis i la necessitat de seguir creant espais d’acord que ajudin a recuperar la confiança perduda”. Sobre els valors que han propugnat destaca que “rés és més important que la persona i que s’ha de treballar perquè assoleixi una maduració en el seu criteri, partint de la seva educació i formació”.
L’Antoni Abad ha esta contundent quan ha afirmat que “a Espanya no es dialoga des de la transició” i que és una llàstima ja que “junts podríem prendre millors decisions”. I a continuat llançant una pregunta: “Som prou conscients de que porten dècades perdent drets ciutadans davant l’estat?”, tot afirmant a continuació que “estic convençut que malgrat tot continuem avançant”.
En el món de l’empresa ha indicat que “el gran canvi dins del món empresarial és que estem passant de ser tributaris (vassalls) a contribuents (actors amb compromisos), sense defugir el necessari co-lideratge de país”. “Els empresaris estem aprenent a sortir de la nostra zona de confort per tal de que les coses evolucionin i canviïn”.
L’Antoni Abad ha expressat que “no li agradaria viure en un país en que no reconeguem als revolucionaris intel·ligent, ja que tots som convidats a assumir una mica més de risc i a adquirir compromís i lideratge en el canvi”.
I ha afirmat, sense que és mal interpreti, que la situació actual del 155 més la data del 21D ha relaxat l’escenari empresarial i que ara “el què cal és no perjudicar-nos ja que el 21D ens la juguem per viure millor”.
L’Antoni Abad, en la part final del seu discurs, ha recalcat que “o refundem o fundem, o canviem el país o canviem de país”, però en tot cas ha dit que “aquesta pel·lícula acaba bé en qualsevol escenari perquè estem carregats de raó”.
Per agrair la seva presencia en el Club el President del curs 2017-18, en Josep Munné, li ha lliurat un obsequi com a agraïment del que ha esta el seu Club durant anys.
El Rotary Club de Terrassa és membre de Rotary Internacional, entitat que va participar en el redactat i en la defensa de la carta de Declaració Universal dels Drets Humans el 1948 i membre fundacional de l‘ONU.
Deixa un comentari