Enviat per: SRC | 14 febrer, 2018

Conferència de la Mª Teresa Alsina, directora bonÀrea al Rotary Terrassa


El Rotary de Terrassa ha tingut, aquests dimarts 13 de febrer, com a convidada a la Maria Teresa Alsina Cornellana, directora de les botigues BonÀrea que, en el decurs d’un sopar-conferència, ha explicat el model d’èxit de la Corporació Alimentària de Guissona què, en àmbits generals, es considera com un model d’èxit ja que a més de generar ocupació du riquesa al territori mitjançant la venda de productes locals a uns preus econòmics.

Ha començat amb un vídeo corporatiu de la Corporació Alimentària de Guissona per introduir-nos en una breu ressenya històrica de com es va crear aquesta empresa i com s’ha anat desenvolupant en els darrers anys fins a convertir-se en un model únic al nostre país.

  • A Catalunya l’activitat ramadera és un dels principals sectors econòmics i tant pel volum de vendes com per la seva aportació al PIB i la Corporació Alimentària de Guissona està considerada la segona empresa del sector càrnic a Espanya.
  • Als anys 50 es va produir el fenomen de la primera mecanització del camp, fet que va permetre als pagesos poder dedicar part del seu temps a activitats ramaderes.
  • En Jaume Alsina Calvet veterinari i fill d’un agricultor important de Guissona, juntament amb uns amics, va fundar la Cooperativa Agropecuària de Guissona l’any 1959 amb l’objectiu d’impulsar la ramaderia intensiva en una de les zones més deprimides de Catalunya i que patia la despoblació.
  • L’any 1962 van crear la Caixa de Guissona amb la intenció de captar els estalvis dels socis i poder-los oferir els crèdits necessaris per la creació de granges i l’adquisició de maquinària agrícola i matèria primera. També van crear els primers escorxadors propis i la comercialització dels productes a mercats locals del seu entorn més proper.
  • L’empresa va créixer fins a marcar les pautes del desenvolupament de la seva zona d’influència i va impulsar que els seus socis optessin per un monocultiu de secà orientat al pinso.
  • L’any 1971 van començar les obres del centre “La Closa” i al 1975 ja van començar l’elaboració de productes càrnics propis, fet que els va permetre ampliar el seu mercat alhora que creaven més llocs de treball.
  • A mitjans dels 90 la direcció de l’entitat va crear una secció de botigues de franquícia: les Àrea de Guissona, on ja podien comercialitzar els PLS (productes de lliure servei). El 1999 es va crear la Corporació Alimentària de Guissona (CAGSA) ampliant el catàleg de producte propis. En l’actualitat es pot afirmar que el model de negoci és únic al país ja que ofereix un cicle productiu complert que va des de la terra fins a la comercialització del producte de consum final.

La Maria Teresa Alsina Cornellana com a directora de les botigues BonÀrea ha ofert algunes dades significatives: actualment tenen 468 botigues en 264 poblacions i en elles es comercialitza el 80% de la producció càrnica, dedicant un 6 % a l’exportació. D’aquestes el 80% estan ubicades a Catalunya i un 12% a l’Aragó. El grup disposa de 82 Agrocentres que recullen la producció agrícola i fan pinso, 50 benzineres, 5 restaurants bufet i Caixa Guissona a més d’altres instal·lacions de serveis socials. La seva facturació és de 1.543 milions d’euros amb 4.000 treballadors, dels quals 1.200 són ramaders.

Sobre el futur ens ha avançat que les seves previsions és seguir creixent un 5% anual amb l’obertura de 35 a 40 tendes l’any i crear un nou gran centre alimentari a Épila (Saragossa)  amb una inversió d’uns 400 milions d’euros i que els permetrà accedir als mercats del llevant, centre i nordoest d’Espanya. El nou model de franquiciats que busquen per les botigues BonÀrea és d’autònoms gestors on a canvi de no tenir que aportar capital si que es demana una forta implicació personal i una important presencia en el territori on s’instal·li la botiga.

En les preguntes finals ha explicat que en gran percentatge sempre s’han autofinançat amb un endeutament molt baix gràcies en part al model inicial de la cooperativa i al fet de que el 90% de la producció la cobren al comptat precisament per tenir una xarxa pròpia de botigues.

Com a punt feble ha destacat que es troben exposats a possibles escàndols alimentaris que es poguessin produir i que afectessin al comportament dels consumidors i en aquesta línia destaca que la Corporació té uns equips propis de veterinaris a les seves instal·lacions que donen servei a tots els seus associats per tal de garantir l’acompliment de totes les normes de sanitat més estrictes i que a més passen auditories internes i externes de forma continuada.

Al final de la seva intervenció el president del Rotary Club de Terrassa, Josep Munné i el tresorer del Club Sebastià Codina han lliurat a la Maria Teresa Alsina un ram de flors com a agraïment de la seva visita.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: