Enviat per: SRC | 26 Abril, 2018

Conferència presentació de Ramon Comellas, de CIRCUTOR


El problema de l’energia no està en generar-la sinó en guardar-la, segons Ramon Comellas president de CIRCUTOR

La seva presentació l’ha començat explicant que ell ve de pagès ja que va néixer a Cercs. De ben petit ja va venir  a viure a Terrassa i va anar a l’escola Social del senyor Artigues, del carrer Topete, prop d’on ell vivia.

Desprès va estudiar Arts i Oficis a l’Escola Industrial i d’aquella època en guarda molts bon records dons si bé les classes eren de 7 a 10 del vespres hi havia dies que al plegar amb un dels professors finalitzaven donant una darrera classe sota d’una farola del passeig. Posteriorment va cursar estudis a l’Escola de Pèrits a la vegada que treballava en diferents empreses (l’AEG, Borràs, etc.). Quan va finalitzar els estudis es va presentar a les oposicions per professor d’electricitat i va aconseguir la plaça.

El 1973 es va publicar el primer Reglament Electrotècnic a Espanya i amb uns amics (3 socis) van decidir crear CIRCUTOR, amb la mala fortuna que llavors es va desencadenar la crisis del petroli. Aquest fet, però, va resultar transcendental ja que va obligar a les empreses a que fossin més eficients en el consum elèctric i això els va ajudar a impulsar l’empresa que havien creat.

En aquell moment ell tenia tres feines (treballava a Borràs, era professor i tenia la seva pròpia empresa). L’empresa van veure de seguida que a Espanya tenia un nínxol de mercat petit i que calia exportar i van triar Itàlia per veure com responia precisament un mercat difícil, que era competència directa de l’espanyol.

El 1985 fruit d’un treballador argentí que havien tingut van muntar una mena de delegació a l’Argentina però amb escàs èxit ja que llavors el país estava en plena crisis i hi havia inflacions diàries del 30%. El 1986 van anar a la fira de Hannover per primera vegada amb un espai cedit d’un expositor que coneixien i el 1989 van obrir la delegació de Singapur per accedir al mercat asiàtic.

A partir del 1992 van adquirir algunes empreses (una de condensadors, Zurc al 94, una d’electrònica al 96 i convertint-se també en representants d’una part de LG).

Al 1998 van comprar una empresa de Madrid que era la seva competència i també una empresa amb un important mercat centre europeu ubicada a la República Txeca.

El 2005 van obrir una nova empresa Ciberlaser i al 2015 van crear-ne una amb socis mexicans. Es pot dir que des de llavors han seguit creant noves empreses per accedir a altres sectors, com és el cas de Bigdata.

CIRCUTOR des de la seva creació ja es va pensar com una empresa professional i no familiar de manera que sempre ha tingut una direcció professional i en tot cas els familiars que s’han volgut dedicar a aquest mercat han creat empreses pròpies que en algun cas son proveïdores o clients.

El Ramon Comellas destaca el departament d’investigació que tenen i que està composat de 9 enginyers d’alta especialització i que els permet fer investigació que posteriorment es pugui aplicar a l’empresa.

En la part final ens explica algunes anècdotes, com la que li va passar a Singapur amb un client que tenia un despatx impressionant i mentre xerraven amb ell aquest anava posant encens en una mena de templet que tenia darrera seu. Semblava que no els feia cas però després es van assabentar que l’encens el posava al buda dels bons negocis amb senyal de que l’acord es signaria.

També ens explica que amb un soci noruec van muntar un estand a una fira d’Oslo i que al voler contractar un espectacle genuïnament espanyol els van muntar un “tablao” que al fixar-lo al terra no sonava i uns “bailaores” noruecs  que li van fer passar més vergonya que mai j a que a més l’estand va rebre la vista d’una ministre i el Ramon ja no sabia on mirar.

El Grup CIRCUTOR actualment factura 130 milions a tercers (sense comptar el que factura a empreses pròpies) i te uns 900 treballadors.

En la part de preguntes es fa menció al model de negoci de CIRCUTOR que no ha absorbit mai a les empreses que ha comprat sinó que els dona personalitat i marca pròpia, per tal que no perdin el seu mercat ja consolidat).

També s’han produït moltes preguntes a l’entorn del cotxe elèctric i de les necessitats energètiques i en aquest sentit el Ramon ha explicat que l’èxit del cotxe elèctric en bona part bé de la facilitat de fer-lo ja que un cotxe elèctric te 200 peces, mentre que un de combustió en te 800 (això ha provocat l’entrada en el mercat d’empreses que tradicionalment no es dedicaven a fer cotxes, com el cas de Tesla).

Destaca però que el problema actual està en la manca de bateries que fa que el lliurament dels cotxes elèctrics sofreixi importants retards. També explica que el cotxe elèctric surt més car precisament per l’elevat cost de les bateries i que si no l’utilitzes habitualment no l’arribes a amortitzar.

Acaba dient que Espanya aprofita poc la seva infraestructura elèctrica i que “el problema de l’energia no està en generar-la sinó en guardar-la ja que no sabem encara com fer-ho.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: