Enviat per: SRC | 15 Mai, 2019

Conferència de la Síndica Isabel Marqués al Rotary Terrassa


En el decurs d’un sopar conferència al Hotel Don Candido, el Rotary Club de Terrassa a convidat a Isabel Marqués Amat perquè ens expliqui la important tasca social que representa l’exercici del Síndic de Greuges en la nostra ciutat.

La Isabel Marqués és l’actual Sindica Municipal de Greuges de Terrassa, llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona (actualment és advocada no exercent) i també és membre de la comissió de drets humans d’ICATER.

Ha començat explicant que en la seva primera etapa qui li va proposar de ser Síndica va ser el mateix alcalde d’aleshores, en Pere Navarro i que actualment a Catalunya tant sols hi ha 40 síndics municipals, de manera que les ciutats que no en tenen s’han de dirigir al Síndic de Catalunya el Sr. Rafael Ribó.

El càrrec és una figura objectiva sense un cap per sobre d’ella, el que li permet ser totalment independent i tant sols ha de passar comptes en el Ple Municipal en que presenta la memòria anual de les seves activitats.

En la seva explicació a dit que el seu càrrec esdevé un òrgan de caràcter unipersonal, en el que recau la tasca de defensa i protecció dels drets fonamental i les llibertats públiques de la ciutadania en les seves relacions amb l’Ajuntament i els seus organismes dependents i supervisa l’actuació municipal.

Al 2018 va decidir iniciar una segona etapa desprès de deixar voluntàriament el càrrec el 2016 i va ser, en bona mesura, pel recolzament que va rebre de la gent en una votació que es va tenir que repetir ja que la primera, en que no s’havia presentat, es va impugnar per defectes de forma. Tot i les votacions ha indicat que l’elecció de Síndic és finalment potestat del ple municipal.

Actualment al càrrec de Síndica s’hi pot presentar qualsevol persona de la ciutat i no li cal cap titulació especial, tot i que ella recomana que sigui una persona empàtica, que tingui coneixements de dret i sobretot que es formi en Drets Humans, Justícia Social i sàpiga aplicar el sentit comú en les seves decisions.

Ella mateixa ha explicat que sempre té com a referència la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans dels Ciutadans i també la Declaració dels Drets Humans Emergents del 2007.

Creu en el principi de la Seguretat Vital dels ciutadans i creu que s’hauria d’igualar la presumpció d’innocència del ciutadà amb el presumpció de veracitat de l’autoritat, ja que actualment això no és així.

La Isabel ha explicat que atén, orienta i informa a totes les persones que puguin sentir-se agreujades per alguna actuació, resolució o inactivitat de l’Ajuntament i els seus organismes dependents. Tanmateix, qualsevol persona física o jurídica o col·lectiu està legitimada per adreçar-s’hi, per tal de presentar una queixa o reclamació, si té dret o interès legítim en relació a l’objecte de la queixa.

En les seves accions reconeix que quan fa una proposta normalment se l’escolta però moltes vegades l’acceptació d’un canvi no depèn d’ella, ja que la darrera decisió sempre la te el consistori.

La Isabel Marqués ens ha explicat que els problemes amb que es troba han anat canviant en els darrers anys i que actualment el més greu són les problemàtiques de caire social, entre les que destaca els desnonaments, les denegacions de renda garantida, la gent que no percep cap tipus d’ingrés o els problemes d’integració de certs col·lectius d’immigrants; tot i què, en aquest sentit, posa com a exemple positiu el treball que s’està fent en alguns centres, com el de escola publica Mare de Deu de Montserrat en el barri de Montserrat, i que coneix molt bé, ja que una de les seves activitats és anar als centres a fer educació en valors als alumnes.

La Isabel ha explicat que les seves actuacions es regeixen pels principis d’autonomia, imparcialitat i es realitzen respectat els principis de confidencialitat i secret professional i, a més, que totes les seves actuacions són sempre gratuïtes pels interessats. També ha indicat que, un dels seus objectius actuals, és consolidar a la ciutat la figura de la Síndica i que la gent conegui més la tasca i els serveis que ofereix.

Al finalitzar l’acte el president del Rotary Club de Terrassa, en Domènec Ferràn li ha agraït la seva exposició i després d’un breu torn de preguntes entre els assistents se li ha lliurat un detall floral.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: