Enviat per: SRC | 14 febrer, 2020

En Josep Maria Rovira i Ragué  explica l’estalvi que suposarà el Corredor Mediterrani


El Rotary de Terrassa ha realitzat una conferència amb el títol “El Corredor Mediterrani: transport de mercaderies al servei de l’economia sostenible” a càrrec del Sr. Josep Maria Rovira i Ragué, pèrit industrial elèctric, enginyer industrial i diplomat en administració d’empreses.

Ha treballat a ENDESA exercint de responsable del Centre de Control de Producció Hidràulica de Catalunya, responsable de la gestió del Patrimoni Immobiliari i responsable d’Estudis del Centre de Control i també ha treballat a Hidroelèctrica de Catalunya  com a responsable del Centre de Control i responsable de planificació de la producció i del transport i també com a tècnic d’operació.

Ha realitzat diferents treballs tècnics per un taller d’electrònica aplicada a l’electromedicina i per una empresa d’aïllaments tèrmics. En diferents etapes i fins l’actualitat des de 2014 és i ha estat Secretari General de FERRMED i President de la Comissió de Mobilitat i Transports del COEIC, entitats de les que ha estat membre fundador.

El Sr. Josep Rovira ha començat la seva conferència fent un recorregut per la seva vida personal i professional comentant que el món ferroviari és per ell un tema vocacional al que volia dedicar-se només acabar la carrera però, al no ser possible trobar-hi feina, va dedicar-se al sector elèctric sense deixar mai el seu interès pel món ferroviari i la seva viabilitat.

A continuació ha presentat l’entitat FERRMED, una organització sense ànim de lucre, nascuda l’agost de 2004 amb l’objectiu de promocionar per tot Europa el transport de mercaderies per ferrocarril. És una entitat que té els seus fonament en la societat civil (Cambres de Comerç, Col·legis professionals…) i que està sotmesa a la reglamentació de Bèlgica per tal de garantir la seva neutralitat respecte les probables pressions de la resta d’Estats europeus. L’entitat actua com un lobby en defensa de la promoció del transport de mercaderies per ferrocarril.

L’ àmbit geogràfic d’actuació de FERRMED és el Mediterrani, l’eix Rhin-Loira i Escandinàvia; actualment, però, s’exploren altres territoris com l’Est d’Europa i Xina. En els seus orígens, FERRMED sorgeix amb la idea de posar sobre el mapa de les realitzacions europees el Corredor Mediterrani. En aquest sentit es va fer una proposta d’estudi sobre la necessitat i viabilitat del projecte que es va presentar a la U.E. decidint  la Comissió Europea impulsar i finançar  l’estudi del projecte amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya  i la Generalitat Valenciana.

L’estudi havia de cobrir un traçat de 15.000 quilòmetres i un cop fet i presentat l’estudi, molts països de la U.E. van signar la validesa del projecte, de tal manera que l’any 2013, l’eix FERRMED del Corredor Mediterrani va ser declarat prioritari per la U.E. Els estàndards del pla són bàsicament dos: construir 2 línies de doble via i una altra d’alta velocitat i trens de 1500m de longitud com a llargària ideal per al transport de mercaderies; sobre aquest darrer punt, el conferenciant ha considerat que si els trens de transport de mercaderies tinguessin 750m ja es milloraria molt.

Tot i que el projecte s’està portant a la pràctica, molts han estat els entrebancs que ha anat patint. El projecte del Corredor Mediterrani actual aprovat per l’Estat Espanyol contempla també que passi per Madrid.

El Sr. Rovira finalitza la seva conferència avisant que cal que l’Estat Espanyol acabi amb celeritat les obres començades i posa èmfasi en l’estalvi econòmic que significarà el Corredor quan pugui estar en funcionament i l’impacte logístic que significarà al convertir-se en una gran plataforma ferroviària del sud d’Europa.

Al final de la seva exposició, el mateix conferenciant ha donat inici a un breu col·loqui  amb els assistents.

Finalitzat el col·loqui, la Presidenta del Club Rotary de Terrassa, la Sra. Carme Espí, ha fet obsequi al ponent del llibre “Una Història de Terrassa”, i a la seva esposa, d’un ram de flors.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: