Enviat per: SRC | 24 febrer, 2009

Fòrum del Pere Navarro sobre el Pla de la Innovació


Sr. Pere Navarro

Sr. Pere Navarro

Ens ha visitat l’alcalde de Terrassa, Sr. Pere Navarro i en el transcurs d’un Sopar-Fòrum ens ha explicat la seva visió sobre el “Pla de la Innovació de Terrassa”. El Fòrum ha comptat amb la presencia de l’ajudant del governador del nostre districte i destacades personalitats representatives d’institucions i entitats terrassenques, als qui agraïm la seva assistència.

Resum de la seva intervenció:

En Pere Navarro, alcalde de Terrassa, ha començat la seva intervenció incidint en que a Terrassa ja havíem començat a treballar en el desenvolupament d’un Pla sobre la innovació abans de l’esclat de l’actual crisi financera. El que passa, va dir, es que ningú es pensava que aquesta seria tant forta i que es desfermaria tant ràpidament.

De la crisi dels anys 70 la nostra ciutat en va aprendre molt i va saber extreure’n conclusions que li van permetre desenvolupar un nou model econòmic, amb una alta capacitat de planificació i de diversificació, que va saber donar importància a la transferència de coneixement entre el món educatiu i formatiu cap als sectors econòmics empresarials. Aquestes mesures ens van proporcionar les bases d’una nova ciutat amb nous equipaments, nous serveis i noves relacions socials.

La realitat però, és que en els darrers anys s’havia detectat alguna alarma, com per exemple que l’any 2005 Terrassa havia estat la primera ciutat de Catalunya en sol·licitud de llicències d’obres i això podia suposar un perill, ja que el pes de la construcció immobiliària era massa gran dins l’economia de la ciutat i només l’avantatge de que quasi bé tota la nova construcció no era especulativa sinó que era per ser ocupada, alleugeria una mica aquesta preocupació. Segons Navarro, Terrassa és avui una ciutat gran amb una gran activitat econòmica i això la situa millor per lluitar davant la crisis actual.

pla innovació

pla innovació

El Pla de la innovació és una bona eina per esbrinar les possibilitats de futur de la nostra ciutat i ens servirà per detectar agents innovadors, clusters estratègics, potencialitats econòmiques i elements d’innovació. Però, per poder-lo convertir en una realitat aixó només serà possible si s’aconsegueix aplegar al seu entorn tota la societat.

L’estudi que es va dur a terme ha detectat una alta potencialitat a la ciutat, amb aspectes positius i d’altres que cal millorar, com el fet de que tenim un sistema d’innovació infrautilitzat, que hi ha una manca de projectes emblemàtics, que no aprofitem del tot les sinèrgies amb el territori i que hi ha una manca de gestió dels lideratges. El Sr. Navarro tambè ha explicat les noves inversions en infraestructures que s’estan fent i de com aquestes influiran en el futur econòmic de la ciutat i del seu entorn. Segons les seves paraules, Terrassa té una capacitat d’influir més enllà de la nostra zona i que s’ha de convertir en un referent en l’arc metropolità de Barcelona. Hem de ser una ciutat líder en un territori de 500.000 habitants i exercir com a tal.

En la ronda de preguntes s’ha parlat d’aspectes relacionats amb la mobilitat, les infraestructures i de l’anomenat  “pla zapatero”, del que ha destacat el fet que 36 milions d’euros s’invertiran a la ciutat. En el tema de infrastructures  va indicar que en breu es reunirà amb alcaldes de Catalunya i el Sud de França per impulsar l’eix E-9 entre Barcelona i Touluse i que en pocs mesos ja estarà obert la part del quart cinturó fins Abrera així com l’impuls que es vol donar a la linea orbital (LOF) ferroviaria i a l’ús del metro per desplaçar-se pel centre de la ciutat d’aqui a pocs anys. Ha finalitzat recalcant que és necessari un pacte entre totes les forces politiques i les entitats ciutadanes per fer pinya davant de la crisis i, entre tots, trobar solucions als temps difícils que estem passant. “Ara ens cal treballar ferm en “propostes concretes” i disposar d’un calendari per poder-les executar”.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: