Enviat per: SRC | 31 Març, 2014

Josep Francesc Llevat del R.C. de Reus presenta la conferència: Prim, el primer català universal


Josep Francesc LlevatFa uns dies, en Josep Francesc Llevat del Club Rotary de Reus, acompanyat de la seva esposa, va realitzar la conferencia: Prim, el primer català universal, coincidint que aquest any fa dos cents anys del naixement del general Prim, l’únic català que ha estat president del govern espanyol.

Parlar d’en Prim no és només parlar de la seva vida, sinó també de la Catalunya d’aquells temps i de la seva importància com el primer català amb projecció universal conegut a tot el món. Prim va ser amic de Napoleó III i de Bismarck i, fins i tot, s’entrevista amb Abraham Lincoln.

Josep Francesc Llevat ens va parlar de la convulsa Espanya del Segle XIX, de la seva vida de novel·la i de la seva fama de militar romàntic i de polític progressista dins d’una Europa bellugadissa i en permanent formació.

Ha fet un repàs a la biografia de l’Espanya als inicis del segle XIX, passant per la Guerra Carlista de 1834-40, l’etapa política i l’empresonament de 1841-44, la seva estada a Puerto Rico el 1848, els anys a Crimea del 1853-54, el seu casament al 1856, l’estada a l’Àfrica de 1859-60, el viatge a Mèxic de 1861-62, les conspiracions de 1864-67, l’etapa gloriosa del 1868, per acabar amb l’arribada de la Monarquia i el seu atemptat i mort al 1870.

Encara avui queda com un misteri saber qui el va matar ja que en Prim tenia molts enemics.

Finalitzem amb unes paraules d’en Prim:

Llibertat, amistat i felicitat.

Lluitar, conrear i gaudir.


Respostes

  1. No es l’únic president català del govern espanyol, ja que a la primera república ho van ser Figueras i Pi Margall


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: