Enviat per: SRC | 19 febrer, 2015

Un projecte terrassenc finalista de la First Lego League Barcelona amb el patrocini del Rotary Terrassa


equip guanyador the lego stones with Rotary TerrassaEl IES Can Jofresa amb el grup anomenat The Lego Stones s’ha classificat per la final espanyola de la competició de robòtica educativa First Lego League al quedar entre els 3 finalistes de la competició FLL Barcelona celebrada el 14 de febrer de 2015 a Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) de Barcelona. En aquest torneig classificatori de l’àrea metropolitana de Barcelona hi han participat 63 grups de més de 30 escoles.

FIRST (For Inspiration and Recognition Science and Tecnology), inspira els joves a descobrir la passió per l ciència, la tecnologia i les matemàtiques mitjançant programes basats en robòtica. El partner estatal és la Fundació Scentia i en aquesta edició hi participen més de 250.000 nois i noies de 80 països de tot el món. Els grups estan composats per grups de 3 a 10 participants de 10 a 16 anys amb un entrenador i tenen 12 setmanes per resoldre un repte mitjançant un robot que ells han de construir i fer una presentació sobre un Projecte Científic amb un tema ral que canvia en cada edició.

The Lego Stones està composat per nois i noies de 16 anys de segon d’ESO i en la competició han estat recolzats pel seu professor de tecnologia, en Gabriel Blanes. El IES Can Jofresa ha participat aquest any amb 3 grups.

The lego stones amb la copaLa competició consta de dues parts: en la primera han de superar un repte amb un robot construït per ells i que ha d’aconseguir realitzar un seguit de proves de forma correcte dins un circuit igual per a tots els grups participants. La segona part consisteix en fer una presentació mitjançant peces de Lego d’un Projecte Científic que canvia cada any i que té com a objectiu que, davant d’un Problema Real, es proposin solucions innovadores. El tema escollit per aquesta edició ha estat dedicat a resoldre Problemes Socials.

El títol del seu Projecte és “Eines i recursos per a la integració social dels infants” i l’objectiu del seu treball és difondre la importància d’una bona cohesió entre nens i nenes, indiferentment del sexe, la raça… i per treballar-ho han creat diversos espais online, dos contes infantils (7-9anys) i un stop-motion amb peces de Lego, amb l’objectiu de difondre la importància d’una bona integració social pel futur del nen/a.

Els contes expliquen la història d’un nen petit, els pares del qual sempre estan discutint. Un dia somia que els seus pares estan bé i que van amb ell al parc d’atraccions, però es desperta quan sent els crits dels seus pares. Aquest conte té un missatge al darrere que va dirigit als pares: els pares sou els que voleu que els fills siguem feliços, i les discussions contínues, el mal ambient… Poden fer que el vostre fill se senti malament i infeliç. El segon conte intenta reflectir com pot afectar, al mateix infant, les discussions contínues dels seus pares en l’àmbit escolar, fins al punt de patir fracàs escolar i quedar aïllat. Volem també enviar un missatge als mestres: no deixeu que un nen es quedi aïllat de petit, perquè de gran tindrà més possibilitats de tenir problemes d’integració. L’stop-motion explica, també, la història d’un nen amb problemes socials. Hi ha dues fases: la part dolenta (on els personatges actuen negativament respecte a l’infant), i la part bona (on els personatges ajuden al nen a integrar-se).

The Lego Stones amb profe i santi RiusPer poder participar en la FLL el Grup tenia que comptar amb un Patrocinador i en aquest cas ho ha estat el Rotary Club de Terrassa que de seguida que es va assabentar que aquests nois volien promoure amb el seu projecte aquest valors socials els va donar el seu suport. El Rotary Club de Terrassa vol recordar a totes els Grups de Joves de la ciutat que tinguin interessos en Aspectes Socials que cada any poden participar en el seu projecte “Joves per Terrassa” i que les bases per participar-hi les poden trobar al seu blog.

Segons el professor de tecnologia Gabriel Blanes, “el fet de participar en aquest tipus de projectes i la seva integració al currículum possibilita l’aplicació d’una metodologia d’aprenentatge molt més significativa i motivadora per als alumnes, a la vegada que permet deixar de banda el tractament compartimentat i reduccionista del coneixement propi de l’actual sistema educatiu, afavorint un enfocament més interdisciplinar dels problemes o projectes que afronten els alumnes“.

Segons els membres del grup The Lego Stones, “ha estat una experiència molt enriquidora tant a nivell personal com professional. Hem pogut expressar el nostre talent de manera lliure i compartir experiències amb altres persones. Estem molt agraïts per la oportunitat que sens ha brindat i ara ja estem treballant per trobar més patrocini per ajudar a pagar el viatge a Tenerife.

El projecte disposa de diversos espais on-line, com la plana web www.thelegostones.wix.com/thelegostones, una pàgina a facebook www.facebook.com/legostones i un espai a twitter www.twitter.com/thelegostones


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: