Enviat per: SRC | 1 Desembre, 2015

Visita al Call Jueu i dinar a can Culleretes


colla del rotary a can culleretes 2Aquest dissabte un nombrós grup del Rotary Terrassa acompanyat de familiars i amics ha visitat la ruta guiada del Call Jueu de Barcelona. La ruta ha començat en el centre d’interpretació del call Jueu que hi ha a la placeta de Manel Ribé a la zona del barri Gòtic.

explicacions abans d'entrar al museu call jueuAllí hem començat visitant una petita mostra museogràfica “MUHBA-EL CALL” situada en una de les poques cases d’origen jueu que encara resten de l’antic call i que pertanyia a un fabricant de vels, anomenat Yusef Bonhiac.

casa jueva 1Desprès de les explicacions històriques que ajuden a comprendre com es va desenvolupar la vida en aquest call des dels orígens fins l’any 1391 en que va desaparèixer definitivament, hem iniciat una ruta pels carrers de l’antic call a fi efecte d’imaginar-nos com era en aquells anys. panoramica museu call jueuEl traçat de molts carrers encara es conserva tot i que les cases ja han estat substituïdes per cases de nova planta. Hem pogut visitar on eren els antics banys i les mesquites principals i també em baixat al subsòl per visitar unes sitges contemporànies de l’època dels jueus. grup a la plaça del tinell 2Com a curiositat podem dir que l’actual Palau de la Generalitat està construït en un espai que abans era part del call Jueu i que sota el pati dels tarongers hi ha restes d’una antiga sinagoga.

En la seva època els edificis del call Jueu eren els més alts de Barcelona. El call tenia només dues portes, una a l‘arc del Gall (ara de Sant Ramon) i una altra a la plaça major. Disposava de dues sinagogues, un magatzem de gra i una carnisseria. La comunitat jueva hi va residir fins al 1391, quan fou assaltat amb el resultat de tres-cents morts. restes del palau nouDurant la revolta que es va produir, els habitants que es van refugiar al Castell Nou i posteriorment van ser obligats a convertir-se a la religió catòlica, dispersats o morts.

També hem pogut veure un exemplar de les famoses hagadàs (llibres de la Pasqua jueva) sitges medievals del S. XIV, realitzades a Barcelona, i que es tracten  d’uns valuosos manuscrits il·luminats a la Catalunya medieval que van sortir de la Península com a conseqüència de l’expulsió dels jueus l’any 1492. Hagadà, que en hebreu significa ‘relat’, és el nom d’unes obres amb il·lustracions que les famílies jueves feien servir per celebrar el ritual del sopar pasqual. panoramica visita sitges medievalsEls manuscrits contenen la història de l’alliberament del poble d’Israel durant el temps que van estar com a esclaus a Egipte, i també les oracions i els càntics que acompanyen aquesta festivitat. Es tracta de peces cabdals de la història jueva, de l’art gòtic i de la cultura catalana, valorades i conegudes arreu del món especialment per les seves il·lustracions.brindis president rotary 1

Per fer la visita hem hagut de fer dos grups ja que érem masses persones i
això ha fet que al finalitzar cada grup anés pel seu compte fins al lloc del dinar, l’antic Restaurant Can Culleretes, actualment el més antic encara en funcionament de Catalunya i que data del 1786. Cal dir que ha estat un bon dinar i una bona estona d’agradable companyia que ha fet que la sortida fos tot un èxit.

 passejant pel barri gotic grup rotary a l'entrada museu call jueu plaça de esmorzant abans de la visita al call interior museu call jueu entrada consell de cent grup a la plaça del tinell visita sitges 1 grup rotary a les escales entrada a can culleretes detalls del dinar a can culleretes 1 detalls del dinar a can culleretes 2 colla del rotary a can culleretes 1 BARCELONA_CALL_JUEU_MAP


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: