Enviat per: SRC | 27 gener, 2016

Crònica de la conferència de Joan M. Calvo de l’Amical Mauthausen al Rotary Terrassa


joan calvo rotary terrassa 2El Sr. Joan M. Calvo, historiador i membre de la Junta de l’Amical Mauthausen ha realitzat una conferència per commemorar el 27 de gener, Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust a la seu del Rotary Club de Terrassa, coincidint amb que el 27 de gener de 1945 es va alliberar el camp d’extermini d’Auswitch.macer rotary terrassa1

En Domènec Ferràn va ser l’encarregat de fer-ne la presentació del conferenciant que va començar la seva intervenció explicant com es va interessar per aquest tema, arrel dels fets que van passar al seu poble natal de Ejulve, a Terol, on 5 persones van ser deportades a Mauthausen. Actualment en Joan Calvo és director de l’escola Ginesta de Matadepera i forma part de la Junta de l’Amical Mauthhausen des del 2006. Més info a http://www.amical-mauthausen.org/cat

josep puy rotary terrassa 1Durant la seva intervenció ha explicat que el que més li va impactar al conèixer els supervivents dels camps va ser que malgrat el que havien patit, parlaven sense odi i que el que més desitjaven era poder explicar el que els va passar als qui varen morir en els camps, ja que com ells diuen “allí van morir els millors”. Segons el mateix Calvo, “tenir referències del passat ens pot ajudar a comprendre els moviments i problemes de l’Europa actual”.

A més de la seva intervenció, en el decurs del sopar s’ha projectat el colpidor documental “Nacht und Nebel” (nit i boira) realitzat el 1955 pel director francès Alain Resnais sobre els camps de concentració nazi.joan calvo rotary terrassa 1

Aquesta obra mestre utilitza només imatges reals de les mateixes SS i també dels comunistes i dels aliats, quan van entrar als camps d’extermini. El títol fa referència al decret Nacht und Nebel que feia possible que les SS fessin arrests nocturns de persones que desprès desapareixien per sempre més.

panoramica joan calvo rotary terrassa

Aquest documental va ser el primer que es va fer parlant dels camps i es va fer 10 anys desprès de l’alliberament, fet que demostra que en aquella època no hi havia gaire interès en parlar d’aquest tema i van ser antics supervivents francesos  del camps qui van promoure que es fes.

joan calvo rotary terrassa 2També va ser a França a l’any 1962 en que va néixer l’Amical Mauthausen per part dels supervivents que quedaven dels camps arrel de que Alemanya va decidir lliurar indemnitzacions als supervivents i a les famílies dels qui van perdre la vida en ells. A Barcelona l’Amical es reunia de forma clandestina en un bar i a Terrassa, coincidint amb les riuades del mateix 62 es van enviar ajudes de França amb gent que va venir per ajudar a organitzar una xarxa de d’organitzacions clandestines que permetés  acostar les ajudes als familiars de les víctimes de l’Holocaust.

Segons en Joan M. Calvo en l’actualitat dels 2.500 republicans supervivents dels camps, deuen quedar poc més de 20 en vida. L’Amical actualment treballa principalment en dos objectius molt concrets. joan calvo rotary terrassa 3Primer el treball de la memòria en el sentit de la prevenció dirigit a estudiants, aprofitant els paral·lelismes amb les situacions actuals dels refugiats, arreu de món. I en segon lloc treballa en l’àmbit de la investigació sobre els records de les històries dels que van estar als camps i de les seves trajectòries un cop en van sortir.

En Joan M. Calvo indica “la necessitat de que els estats preservin la memòria del que va passar”.

homentge raimon sellaresAl final el president del Rotary Terrassa, en Josep Puy li va lliurar un obsequi per la seva participació en l’acte.

Destaquem que al principi de l’acte es va retre un sentit homenatge al Raimon Sellarés, en motiu del seu recent decés, tot recordant unes imatges seves mentre es feien uns minuts de silenci i desprès llegint un fragment del Poema de Sant Llorenç. El pdf del que es va dir el podeu veure aquí Homenatge a Raimon Sellares.

joan calvo rotary terrassa 4 joan calvo i josep puy rotary terrassa 1 joan calvo rotary terrassa 5


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: