Enviat per: SRC | 27 Abril, 2016

El doctor Jordi Camí rep el premi Paul Harris per la tasca vers la prevenció i la investigació de la malaltia d’Alzheimer


jordi cami rotary terrassa 2En el decurs d’una conferència sobre la Prevenció de la malaltia d’Alzheimer s’ha lliurat el Premi Paul Harris de Rotary International al Doctor Jordi Camí.

El Rotary Club de Terrassa ha convidat al doctor Jordi Camí i Morell per un Fòrum Obert sobre la Prevenció de la malaltia d’Alzheimer i li ha atorgat el Premi internacional Paul Harris en reconeixement per la seva dilatada tasca vers la prevenció i la investigació de la malaltia d’Alzheimer.

El doctor Jordi Camí i Morell és doctor en Medicina, especialista en Farmacologia Clínica, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i Director General del Parc de Investigació Biomèdica de Barcelona i de la Fundació Pasqual Maragall.josep puy forum rotary terrassa 1

Resum de la conferència:

En Jordi Camí ha iniciat la seva conferència agraint el guardó i dedicant-lo a la Fundació i destacant el gest que va tenir el mateix Pasqual Maragall d’explicar públicament el que tenia. A la Fundació a més de la recerca se’n cuiden de les persones que han fer-se càrrec dels malalts i que normalment solen ser dones. L’objectiu de l’entitat privada és contribuir a aportar solucions a una malaltia que, malauradament, en els propers anys anirà a més, en part perquè cada vegada vivim més anys.jordi cami rotary terrassa 3

El doctor ha indicat la importància en la detecció precoç d’aquesta demència que avui ja és la més freqüent a Espanya on la sofreixen més de 600.000 persones, encara que no totes estiguin diagnosticades. Segons les seves pròpies paraules avui “el repte de l’Alzheimer és aconseguir menys casos i menys dependència”.

jordi cami rotary terrassa 5L’Alzheimer és un exemple de no èxit. “No es cura, i quasi no tenim instruments per allargar la vida del pacient”. Aquesta demència, que provoca la pèrdua de memòria i la alteració del caràcter, va ser identificada fa més de 100 anys (el 1906). “Però encara és una malaltia lletja, que es tapa”. I encara tenim més preguntes que respostes. “Ni tant sols existeixen evidències científiques que indiquin que el entrenament mental previngui contra la malaltia, encara el sentit comú diu que una vida saludable deu protegir”.

jordi cami rotary terrassa 6Significa un dol en vida per la família, que són els qui assumeixen la tasca de cuidar el malalt i l’únic que els podem oferir son persones que els ajudin en aquesta tasca. Quan una persona perd la cognició no tenim solucions. Fa poc més de 6 anys que se sap que la malaltia comença 20 o 30 anys abans i que va progressant sense donar cap símptoma fins que ja és tard i no s’hi pot fer rés.

Caldria posar-la en l’agenda social, política i econòmica” dels estats i abordar un  projecte col·lectiu de detecció precoç, perquè aquest és un dels punts importants en la lluita de l’Alzheimer. “És una malaltia silenciosa i quan apareixen els primers símptomes clínics, probablement ja sigui tard per curar-la” i per això el nostre objectiu és anar cap enrere i descobrir-la abans.

jordi cami rotary terrassa 4La malaltia és tan devastadora que un deixa de ser el que era”. I en els 10 o 12 anys de mitjana que viu una persona amb Alzheimer necessitarà a altres persones i per aquest motiu avui és tant important i irrenunciable la Llei de Dependència. Com diu el doctor, “Conviure amb l’Alzheimer o alguna demència similar, només sap el que suposa qui ho ha viscut”.

La Fundació ha estat pionera al món en la Prevenció Secundaria i ho ha fet amb un programa de grups de voluntaris propensos a patir Alzheimer (familiars de malalts majoritàriament) i amb els que poden fer estudis farmacològics que els permeten avançar en la investigació i els estudis de la malaltia. jordi cami rotary terrassa 1Actualment ja en formen part més de 3.000 voluntaris a Catalunya.

Aquest projecte del que ells n’han estat els pioners ja s’està aplicant a 22 centres d’altres països europeus que permeten treballar ja amb uns 30.000 casos experimentals, tot i que no s’esperen resultats fins d’aquí uns 10 o 15 anys.

josep puy forum rotary terrassa 2La detecció precoç de l’Alzheimer ha donat alguns passos recents i existeixen proves de neuroimatge i analítiques que permeten avançar el diagnòstic. Però encara ens cal avançar més i cercar en les causes ambientals, tal i com s’ha fet amb el tabac i alguns tipus de càncer, tal i com demostren estudis realitzats en diversos països nòrdics.

Alló que és bo per cor, també ho és pel cervell”, indica el Sr. Camí. taula forum 2016 aL’esser humà ha estat dissenyat per poder passar gana i per moure’s i per això amb l’actual societat de l’abundància ens engreixem i ens tornem sedentaris i això es contraproduent per la Prevenció Primària d’aquesta malaltia.

Ha finalitzat la seva intervenció dient que “fer-se proves per si tenim la malaltia és desaconsellable ja que saber-ho quan ja la tenim no serveix de rés i l’únic que ens aportarà serà angoixa” i que pensar que si fem treballar el cervell no l’agafarem és una altra barbaritat ja que no està demostrat que sigui així.

El que si que és important és que “tinguem bons hàbits, que ens alimentem bé i amb mesura, que fem exercici moderat, que vigilem amb el beure i el fumar i que llegim i ens relacionem”.lliurament Premi Paul Harris

És molt important que les persones no estiguin soles i es trobin en tot moment acompanyades i estimades”.

Posteriorment, el secretari del Club, en Santi Rius, ha estat qui ha llegit l’acte de concessió del Premi. En Domènec Ferran ha realitzat la glossa del premiat i en Josep Puy, com a president qui li ha lliurat el premi.

L’acte ha comptat amb la presencia de la Regidora lliurament Premi Paul Harris 2de Salut de l’Ajuntament de Terrassa, Sra. Maruja Rambla que en la seva intervenció ha agraït poder estar present en un acte humanitari com aquest, al costat del Club Rotary, del que ha destacat el seu lema de “al servei per sobre d’un mateix” així com l’impacte que té aquesta malaltia tant en aspectes socials com sanitaris, tot agraint la gran tasca que desenvolupa la Fundació.

josep puy i cami forum rotary terrassa 1En Josep Puy, president del Rotary Club de Terrassa, ha destacat la sensibilitat del Club en la malaltia de l’Alzheimer que s’ha vist reflectit en diversos actes al llarg dels darrers anys i ha agraït al doctor Camí la seva disponibilitat i gentilesa que ha fet que sempre estigui al nostre costat.

Abans de finalitzar l’acte en Josep Puy i el tresorer, en Pep Munné, han lliurat un taló  de 1.280 € a la Fundació Pasqual Maragall, corresponent als diners recollits en el concert solidari de Nadal que va organitzar el Rotary Terrassa a les esglésies de Sant Pere.

L’acte ha finalitzat amb un sopar dels assistents a la seu del Rotary Terrassa a l’Hostal del Fum.

taula sopar rotay cami 1 taula sopar rotay cami 2 taula sopar rotay cami 3 taula sopar rotay cami 4 taula sopar rotay cami 5 taula sopar rotay cami 6 taula sopar rotay cami 7 taula sopar rotay cami 8 mare doctor cami Puy i Cami


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: