Enviat per: SRC | 24 gener, 2018

Excursió a les esglésies romàniques de la desconeguda Vallhonesta


Aquest dissabte 20 de febrer del 2018 el Grup excursionista del Rotary Terrassa ha realitzat una excursió a les esglésies romàniques de Sant Pere i Sant Jaume de Vallhonesta. D’entrada hem sortit 12 persones del aparcament dels jutjats de Terrassa per anar per autovia fins a Sant Vicenç de Castellet. D’allí hem travessat la població per seguir per la  BV1229 en direcció al Pont de Vilomara. Poc després de sortir del poble al quilometres 2,5 agafem a mà dreta la desviació a cal Jan.

Aquí la carretera puja i travessa l’autopista de Manresa per sota i s’endinsa en una zona de bosc durant uns quants minuts i fins que arribem a una zona ample de la Vallhonesta al costat de la masia de cal Sala, on deixem els vehicles i veiem indicacions de les rutes a seguir per arribar a les dues esglésies.

Nosaltres comencem baixant fins que la pista travessa el Torrent del Rubió i poc després passem pel costat d’una gran masia de com cal Martí. Pocs metres més endavant trobem un trencall que agafem a mà dreta en direcció a la masia de cal Carreres primer i desprès cal Jeroni. A partir d’aquí la pista puja cap a cal Rafel i després d’una masia enrunada arribem a ca l’Ambrós la darrera que trobarem.

Poc més endavant trobem un trencall amb marques de GR, al davant trobarem un caminet marcat que puja directe i pel que després baixarem. Ara nosaltres seguim la pista ample que trobem a la dreta i que puja suau. Més endavant cal estar atents a un trencall a mà esquerra que s’enfila pel costat d’un camp conreat. Seguim el camí sense desviar-nos i desprès d’unes giragonses amb forta pujada arribem, a enllaçar amb el camí Ral de Manresa a Barcelona i protegit per murs de pedra seca.

Nosaltres el seguim a mà esquerra i desprès de deixar a la nostra esquerra el cim de la Roca de Sant Jaume arribem a l’església de Sant Jaume de Vallhonesta. La visitem per fora i agafem un caminet que surt del seu darrera per pujar fins a la propera font de Sant Jaume que trobem seca.

Tornem a l’ermita per visitar les runes de l’Hostal de Vallhonesta que ara sembla en procés de neteja ja que hi ha unes cintes que protegeixen el seu perímetre. Travessem les restes per visitar la zona dels estables i admirar unes espectaculars estances que permetien allotjar fins a 70 muls. Sortim per l’altra banda fins arribar a l’era enrajolada de l’antic Mas de Vallhonesta on esmorzem tot gaudint de bones vistes de Montserrat i el Montcau a banda i banda.

Un cop tips retornem a l’ermita per agafar un camí marcat amb un GR que baixa per una zona boscosa i un xic feréstega (cal vigilar perquè hi ha alguna baixada en que es pot relliscar) fins a trobar un encreuament marcat en que agafem el trencall que ens queda més a l’esquerra i que ens porta al trencall que abans ja havíem indicat quan pujàvem, prop de ca l’Ambròs.

Ara refem el mateix camí que ja havíem fet fins arribar on tenim els cotxes i agafar un camí que trobem al davant i que indica cap a Sant Pere de Vallhonesta. El camí no te cap pèrdua i ens porta primer a un edifici anomenat cal Campaner, amb una petita font al costat i on també es pot admirar restes d’opus spicatum i al seu costat ja podem admirar Sant Pere de Vallhonesta en el que l’element més singular és el campanar, que forma quatre obertures molt esveltes.

Un cop visitats els voltants tornem a l’aparcament per refer el camí fins a casa. La caminada total ha estat de 6,3 quilometres amb un desnivell d’uns 250 metres. Mapa a: https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=12250399

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: