Enviat per: SRC | 2 febrer, 2018

El documental “El Perro Negro” en el Rotary Terrassa


El dimarts 30 de gener es va fer un passi privat dels primers 20 minuts del documental “El perro negro”.

Utilitzant material de la Guerra Civil Espanyola de dos autors amateurs de l’època (Joan Salvans i Ernesto Diaz Noriega), l’hongarès Péter Forgács va realitzar un magnífic collage en que retrata la barbàrie del conflicte espanyol de finals de la dècada dels anys 30.

El 24 de juliol de 1936, sis dies després del començament de la Guerra Civil, un ciclista va trobar els cossos de Joan Salvans i 7 persones més no massa lluny de La Barata. Van ser morts per uns anarquistes que formaven part del grup anomenat “Pedro y sus chiquillos”. Podeu veure més informació sobre aquests fets a: https://recordsdeterrassa.wordpress.com/tag/pedro-alcocer-y-sus-chiquillos/

Les 8 víctimes d’aquest succés van ser:

  • Francesc Salvans i Armengol, industrial, de 61 anys, casat, amb domicili al carrer Nou, 45 de Terrassa, va oferir diners i recompenses a canvi de salvar la vida, i vista la negativa dels assaltants va dir-li al seu fill Joan que fugís. En la carrera, Joan Salvans va ser abatut a trets, i acte seguit va ser el torn de la resta.
  • Joan Salvans i Piera, industrial, de 35 anys, casat, amb domicili al carrer de Sant Antoni, 32 i fill de l’anterior.
  • Agustí Prat i Marcet, de 80 anys, viudo, amb domicili al carrer de Sant Jaume, 16.
  • Gaietà Vallés i Pujals, de 52 anys, cast, fill polític de l’anterior i amb el mateix domicili. Era el gerent de l’empresa “Tarrasa Industrial S.A”.
  • Joaquim Barata i Rocafort, industrial, de 41 anys, casat, amb domicili a la Plaça Mossèn Cinto Verdaguer, 8.
  • Manel Vallhonrat i Comerma, industrial de gèneres de punt, de 43 anys, casat, amb domicili al carrer Sant Antoni, 43.
  • Francesc de Paula Badia i Tobella, notari, de 42 anys, casat, amb domicili a la Plaça Major, 12. Aquesta persona la van condemnar per les seves conviccions religioses i no per ser “explotador d’obrers”, com a la resta. “Quan, encara recelosos, es disposaven a anar-se’n, un d’ells es va fixar en una petita capella que hi havia, entre els arbres, en un lloc apartat de la casa”, i aquest va ser suficient motiu per condemnar-lo a mort.
  • José M. Duran i Torres, industrial, de 40 anys, cast, amb domicili al carrer del Nord, 63.

Aquest documental és, sens dubte, una de les propostes estètiques més fascinants sobre el conflicte.

En el decurs de la vetllada es va anunciar que el dia 18 de febrer es farà el primer acte de la celebració del 25è aniversari del club: un concert amb l’Orquestra de Cambra de Terrassa 48, amb el títol de “Venim del nord, venim del sud”.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: