Enviat per: SRC | 2 Novembre, 2019

Visita del Rotary Terrassa a la Casa de les Punxes


Un grup de socis del Rotary club de Terrassa acompanyats de familiars i amics ha visitat l’anomenada casa de les Punxes o casa Terradas, que és el seu nom original.

Es tracta d’un singular edifici de Barcelona dissenyat per l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch, gran coneixedor del gòtic europeu, on va utilitzar el llenguatge medievalitzant, revisat amb motius populars, que fa que superi el caràcter purament historicista que altrament podria tenir l’edifici.

L’edifici situat entre els carrers de Rosselló, Bruc i l’avinguda Diagonal a l’Eixample de Barcelona va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 9 de gener del 1976 i es tracta de tres edificis que formen un volum unitari ja que va ser pensat per allotjar les cases de les tres germanes Terrades.

Bartomeu Terradas i Mont va ser un reconegut industrial tèxtil casat amb la saballenca Àngela Brutau, i, tot i deixar al fill en herència, no oblidà el benestar de les seves filles i els va deixar una petita fortuna que va significar una bona part del finançament per a la construcció del palauet de Les Punxes, en mans de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, amic de la família.

A la fi de 1903, la casa es dissenya sobre pla, en un solar atípic, de forma irregular, fruit de la recent urbanització de l’Eixample de Barcelona. Puig i Cadafalch dissenya un gran edifici inspirat en el castell de Neuschwanstein, a Baviera, amb sis cantonades, que coincideixen amb les interseccions dels tres carrers.

Les tres germanes només habitaven la planta principal de l’edifici i aprofitaven la resta de dependències per lloguer i així assegurar-se unes rendes que els permetien viure sense dependré de ningú. Totes tres hi van viure fins a final de la guerra civil i com que van morir sense deixar descendència l’edifici finalment va passar a mans del seu germà i únic hereu, Bartomeu Terradas Brutau. Quan l’any 1991 Fundació La Caixa entra com a accionista de Colonial, l’edifici passa a formar part de la cartera de la immobiliària amb un projecte de restauració integral entre mans a càrrec dels arquitectes Francesc Xavier Asarta i Albert Pla.

Des d’agost del 2016, la Casa Terradas es pot visitar després d’una nova restauració a càrrec de l’arquitecte Jaume Falguera.

Els assitents del Rotary hem fet una visita guiada que ha finalitzat amb un petit vermut a la terrassa de l’edifici.

       


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories

A %d bloguers els agrada això: