Un grup del Rotary Terrassa amb familiars i amics hem realitzat una visita guiada al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra situat a la serralada de Marina.
Sant Jeroni de la Murtra és un antic monestir gòtic situat a la Vall de Betlem, propera a la ciutat de Badalona. Va pertànyer a l’orde dels jerònims i va ser fundat, el 1416, pel mercader barceloní Bertran Nicolau, sobre l’antiga casa de ça Murtra (nom que fa referència als arbustos d’una planta aromàtica anomenada Murtra que podem observar a l’entrada i al claustre). A partir d’aquesta casa es va construir l’església, les cel·les, el claustre, el refetor, la cuina i d’altres dependències monàstiques.
Els monjos el van habitar fins al 1835, data de la seva crema parcial. Afectat per la desamortització de Mendizábal, el monestir va ser subhastat. A finals del s. XIX i començaments del s. XX, va residir-hi una interesant colònia d’estiuejants. El 1947, la Sra. Francesca Güell i López va comprar el lot principal per tal de convertir-lo en recinte de solitud i silenci i, també, per aconseguir-ne la restauració.
L’eix del monestir és un claustre de dos pisos. Al seu voltant, al pis baix, es troben algunes dependències: la porteria, l’Obra Nova, l’Església, la sala capitular (desapareguda), el refetor, la cuina. Al pis de dalt: les cel·les i antigament l’accés al cor. El claustre, del gòtic tardà, conte abundant decoració escultòrica, encara policromada.
Destaca l’ajut per part de la monarquia, a canvi de la qual, els monjos jerònims van donar suport als monarques en nombroses ocasions, per la qual cosa van rebre també la visita dels reis al monestir. El primer dels monarques va ser Joan II d’Aragó, que va ser protector del monestir, en va fer construir una sala àmplia per a emprar-la de refetor a finals del segle XV. Destaquem que els Reis Catòlics van residir-hi i van finançar part de les obres, concretament una de les ales, on les claus de volta estan decorades amb l’escut reial, i a les mènsules s’hi troben les cares dels monarques. Segons la tradició, va ser a Sant Jeroni, i no a Barcelona, com s’havia afirmat tradicionalment, on els Reis Catòlics van rebre a Cristòfor Colom en tornar del seu primer viatge a Amèrica, comunicant-los la descoberta del Nou Món.
Destaquem les restes de la pintura mural de 1538 del refetor. D’esquerra a dreta hi ha un home negre, els emperadors Isabel de Portugal i Carles V, el lloctinent de Catalunya Francesc de Borja i la seva esposa Elionor de Castro, Andrea Doria i un gat, el prior de la Murtra Pere Alsina i una dona de la cort llegint.
L’Àmbit de repòs religiós i cultural Francesca Güell és un lloc de solitud i silenci i, tal com ho feien els antics jerònims, pretén oferir un clima d’hospitalitat i pau. Actualment, té cura del monestir un prevere catòlic i un grup de laics que també son recolzats per l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra.
Deixa un comentari